Μέρκελ : Δεσμευμένοι για “προοπτική” ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων – Το μεταναστευτικό το κεντρικό ζήτημα

File photo Η Αγγελα Μέρκελ μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικά Βαλκάνια στο Μπρντό της Σλοβενίας EPA/IGOR KUPLJENIK




Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική ένταξης στην ΕΕ επαναβεβαίωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Μπρντο της Σλοβενίας. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ήδη μια ημερομηνία ένταξης.

«Αισθανόμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την προοπτική να ενταχθούν στην ΕΕ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «παρόλες τις δυσκολίες, πιστεύουμε όλοι ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εμποδίζουν την ενταξιακή της πορεία, καθώς «αυτό θα ήταν προς το ευρωπαϊκό συμφέρον», ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Η καγκελάριος απέρριψε πάντως οποιοδήποτε αίτημα να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη αυτών των χωρών. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο να θέτεις μια ημερομηνία. Πιστεύω στο να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Όταν οι όροι θα έχουν εκπληρωθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η ένταξη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι μια ημερομηνία θα έθετε την ΕΕ υπό πίεση, ανεξαρτήτως εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είχαν εκπληρώσει του όρους ένταξης. Ως κεντρικά σημεία στα οποία απαιτείται πρόοδος, η καγκελάριος ανέδειξε το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

Σαρλ Μισέλ : Ακόμη συζητούμε την ένταξη νέων μελών 

“Εντελώς ειλικρινά, υπάρχει συζήτηση μεταξύ των ’27’ για την ικανότητά μας να δεχθούμε νέα μέλη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα σε ηγέτες βαλκανικών χωρών και εκείνων της ΕΕ στη Σλοβενία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε επίσης πως οι μπλοκαρισμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας πλήττουν την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμη πολιτικός χώρος για την ΕΕ προκειμένου να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για το πώς θα αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

“Είναι ένα εθνικό ζήτημα, αλλά υπάρχει πολιτικός χώρος… για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα αυτό”, δήλωσε ο Μισέλ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο Σαρλ Μισέλ πρόσθεσε πως το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 21-22 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ζήτησα από τον Μητσοτάκη βοήθεια για το βέτο της Βουλγαρίας, λέει ο Πεντάροφσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: