Μέγα πρόβλημα η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα: “Πρωταθλήτρια” στους ηλικιωμένους η Ευρυτανία

Η Λίμνη Κρεμαστών στην Ευρυτανία. Φωτογραφία Γιάννης Μουμπουρής, e-karpenissi.gr




Ανταπόκριση του Gerd Höhler στην RND, που αναφέρεται -με αφορμή την απογραφή του πληθυσμού που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου- στο πρόβλημα του ταχέως γηράσκοντος πληθυσμού της Ελλάδας σε συνδυασμό με έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, δεδομένα που θέτουν σε κίνδυνο και την οικονομία της χώρας μελλοντικά.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η Ευρυτανία είναι η περιοχή της ΕΕ με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό! Παρόλο που και η Ιταλία έχει επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένου πληθυσμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Euro­stat, οι Έλληνες θα είναι το 2030 ο γηραιότερος λαός της ΕΕ.

Το 2011 ο πληθυσμός της χώρας έφτασε την κορυφή των 11,1 εκατομμυρίων και έκτοτε συρρικνώνεται σταθερά. Το 2020 μάλιστα ο ελληνικός πληθυσμός συρρικνώθηκε περισσότερο από ποτέ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά 46.234 άτομα. Οι Ιταλοί, οι Έλληνες και οι Ισπανοί έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα ωστόσο αρκετοί παράγοντες επιδεινώνουν την κατάσταση. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα δεν γνώρισε baby boom τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό ήταν επίσης συνέπεια του ελληνικού εμφυλίου που ακολούθησε τον παγκόσμιο πόλεμο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες μετανάστευσαν μεταξύ 1950 και 1974, περισσότεροι από 600.000 από αυτούς στη Γερμανία.

Η κρίση χρέους των ετών 2010-2018 πυροδότησε ένα ακόμα κύμα μετανάστευσης: μισό εκατομμύριο νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους επειδή δεν είδαν καμία πιθανότητα επαγγελματικής σταδιοδρομίας εκεί λόγω των προγραμμάτων λιτότητας και η Ελλάδα όχι μόνο έχασε πολλά από τα καλύτερα ταλέντα της, αλλά και τους απογόνους τους.

Εν κατακλείδι η ανταπόκριση αναφέρεται στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση.

Επίδομα ύψους 2000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, πρόσθετα φορολογικά πλεονεκτήματα για πολύτεκνες οικογένειες και μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, ενώ στο μέλλον και οι δύο σύζυγοι θα δικαιούνται τέσσερις μήνες άδεια μετ’ αποδοχών μετά τη γέννηση ενός παιδιού και οι πατέρες λαμβάνουν εξάμηνη προστασία έναντι απόλυσης μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Οι συνθήκες εργασίας για τους νέους γονείς πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες.

Το κράτος θέλει να χρηματοδοτήσει 50.000 νέους παιδικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να προωθήσει πρωτοβουλίες φροντίδας των παιδιών στη γειτονιά. Διευκρινίζεται δε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορωνοϊό.

ΠΗΓΗ: RND, Überalterte Bevölkerung: Die Griechen werden grau

Συνωστισμός γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο: Με τη σκέψη στο 2023 και μια μεγαλύτερη Τουρκία ο Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: