Λείπει το εμβόλιο, χορεύει ο ιός: Σε κλοιό η Βόρεια Ελλάδα, γεμίζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από γειτονικούς νομούς

File Photo: Φωτογραφία από drone που εικονίζει την πλατεία Αριστοτέλους άδεια λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας εν μέσω lockdown, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Το λένε οι επιστήμονες εδώ και μήνες,, το πιστοποιούν πλέον και τα στοιχεία: Εμβόλιο και ιός είναι γάτα και ποντίκι. Οπου λείπει το πρώτο, τα δεύτερα χορεύουν.

Ηδη η Βόρεια Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα δε με δηλώσεις καθηγητών τα νοσοκομεία της Θεσαλονίκης αντί να εξυπηρετούν τοπικά περιστατικά εξυπηρετούν γεμίζουν από εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό που προέρχονται από άλλες περιφέρειες, ακόμη και από Δράμα ή Αλεξανδρούπολη.

Είκοσι φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Χθες, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους συνομηλίκους τους.

Τα νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε χθες η κ. Παπαευαγγέλου και τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο έδειξαν ότι στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με συμπολίτες τους της ίδιας ηλικίας που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια, ο χειμώνας είναι εδώ, και πρέπει σήμερα να το πάρουν απόφαση ότι εάν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν», καλώντας όλα τα άτομα άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, πριν οι καιρικές συνθήκες καταστήσουν τη μετάδοση του ιού πολύ πιο εύκολη, κάτι που ήδη διαφαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Αν και η πορεία στο σύνολο της χώρας, παραμένει πτωτική, καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή, με τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία να συνεχίζουν να προβληματίζουν. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ είναι 69% για την επικράτεια και για τη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%.

Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά καταγράφεται μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού είναι στο 61,2%, δεν καταγράφεται αύξηση στις διαγνώσεις σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, κάτι που εντοπίζεται έντονα σε περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το ποσοστό κάλυψης είναι χαμηλότερο του 50%.

Το πρόβλημα της Βορείου Ελλάδας

Η συμμόρφωση μεγάλης μερίδας πολιτών της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας σε αυτά που τους λένε οι γιατροί, στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Νότια Ελλάδα, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που για δεύτερη συνεχή χρονιά το φθινόπωρο καταγράφονται πολλά κρούσματα κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι ήδη είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Υπάρχει τεράστια υπερμετάδοση του ιού, λόγω της «Δ», αλλά το κυριότερο είναι ότι δε συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των γιατρών. Η συμμόρφωση σε αυτές είναι πολύ χαμηλή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε την πανδημία αψήφιστα. Λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν τραγικό χειμώνα. μας. Όλοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος και ενώ χθες ανακοινώθηκε η επιβολή mini lockdown στην πόλη.

Γεμίζουν από γειτονικές περιοχές

Και πρόθεσε: «Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στις εφημερίες μας, αντί να δεχόμαστε ασθενείς μόνο από τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει στις εφημερίες όλων των νοσοκομείων, μας έρχονται ασθενείς με κορονοϊό από άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως από την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα. Η αύξηση των ασθενών με κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητική. Για το μέλλον η κατάσταση προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά του ιού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αρκεί να αναφέρω ότι στις αρχές Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό την εβδομάδα και σήμερα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.

Κατά τον ίδιο, ήδη σε πολλά νοσοκομεία η χωρητικότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα και θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλα κρεβάτια σε βάρος, ωστόσο, ασθενών με άλλες παθήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο μας, στο οποίο αυτήν τη στιγμή η κάλυψη των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται στο 98%. Πώς θα αντιμετωπίσουμε καινούργια περιστατικά; Θα αναγκαστούμε να πάμε πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι περιμέναμε, στο plan B. Αυτό είναι να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, όμως, σε βάρος ασθενών με άλλα νοσήματα. Αυτό είναι κάτι που δε θέλαμε να συμβεί τόσο νωρίς», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

Σε ανάλογες επισημάνσεις προχώρησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας  Νίκος Τζανάκης:

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι ενώ οι περιοχές αυτές (σσ: της Β. Ελλάδας) έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασύρουν. Προέβλεψε μάλιστα ότι τα «νοσοκομεία της Θεσαλονίκης θα περάσουν δύσκολα». 

Μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων και σε ιερείς, μοναχούς.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, εκτιμά ότι το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός -μόλις 54 ετών από κορωνοιό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

ECDC: Ερχεται δύσκολο φθινόπωρο

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε χθες και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προειδοποιώντας για αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων το φθινόπωρο σε χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο ECDC αναφέρει ότι οι χώρες αυτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό υποδεικνύεται από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού.

Ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες παραμένει λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού, ενώ και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ, ΣΚΑΙ

Πάλι από την αρχή διότι δεν βάζουμε μυαλό: Περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: