Η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση για λύση: Είναι το αδιέξοδο στο Κυπριακό καταστροφικό ή σωτήριο;

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παρέθεσε γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ersin Tatar. ΓΤΠ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού έχει επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά. Η κοινή λογική δείχνει ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να κάνει ούτε ένα βήμα, ούτε την παραμικρή παραχώρηση για να αποδεχτεί μια συμβιβαστική, οδυνηρή για τους Ελληνοκύπριους, αλλά βιώσιμη λύση.

Αυτό συμβαίνει για τα 47 χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή και τον εκτοπισμό 200.000 Ελλήνων από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Για μισό σχεδόν αιώνα ή Τουρκία δεν έκαμε ούτε μια υποχώρηση, για να δημιουργηθούν συνθήκες για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, αντί υποχωρήσεων, επαυξάνει την αδιαλλαξία και τις απαιτήσεις της.

  • Ροκανίζει τον χρόνο και κερδίζει συνεχώς υποχωρήσεις της πλευράς μας, αλλά ποτέ δεν έδειξε ικανοποίηση ή κατανόηση. Κάθε φορά που η πλευρά μας κάνει ένα βήμα υποχώρησης, η Τουρκία κάνει ένα βήμα μπροστά και προτάσσει καινούριες απαιτήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η δική μας πλευρά έκαμε τόσες υποχωρήσεις, που ακόμα και τα μαύρα χρόνια του 1974 θεωρούνταν απαράδεκτες. Η Τουρκία ούτε μια υποχώρηση ή παραχώρηση. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο ο στόχος της πλευράς μας να είναι η βρετανοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο.) με πολιτική ισότητα, που ήταν απαράδεκτη για την πλευρά μας.

Και η Τουρκία αντί να μετριάσει την αδιαλλαξία της, την επαυξάνει. Δηλώνει ανερυθρίαστα ενώπιον του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε συνομιλίες, αν δεν αναγνωριστεί η ισότιμη κυριαρχία στο παράνομο καθεστώς των κατεχομένων, ώστε οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται μεταξύ δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

Και ο Γ.Γ., αντί να δείξει τουλάχιστον την αυστηρή απαρέσκειά του, αναζητεί κοινό έδαφος και προσπαθεί να τετραγωνίζει τον κύκλο. Και η μόνη περίπτωση να τετραγωνιστεί ο κύκλος είναι να κάμει η πλευρά μας κι άλλες υποχωρήσεις, ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί να επανέλθει στις συνομιλίες.

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν ως πρωταρχική τους επιδίωξη την επανέναρξη των συνομιλιών, που είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για εξεύρεση λύσης. Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει ό,τι μπορεί για επανέναρξη και συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν, για να σπάσει το αδιέξοδο και να αποφύγουμε, λένε, τη διχοτόμηση. Και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δηλώνει ολοπρόθυμος να ακολουθήσει οποιοδήποτε μονοπάτι, που ίσως μας οδηγήσει σε λύση. Ποια λύση όμως;

Και οι δύο ηγεσίες ολοφύρονται για μια λύση ΔΔΟ, που θα έχει για περιεχόμενο τον συνεταιρισμό δύο ίσων κρατιδίων (σύγκλιση Χριστόφια), διπλή υπηκοότητα, διπλή κυριαρχία, και διπλή διεθνή προσωπικότητα (συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου), τις πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες και φυσικά όλες τις συγκλίσεις και παραχωρήσεις της πλευράς μας, δηλαδή την εκ περιτροπής προεδρία, τη μία θετική ψήφο, τους σφετεριστές να ανακηρύσσονται ιδιοκτήτες και κάποιες άλλες παραχωρήσεις για εξεύρεση της λύσης.

  • Και αυτή τη λύση θα την ονομάσουν απελευθέρωση, επανένωση και αποφυγή της διχοτόμησης. Ο κάθε ρεαλιστής όμως βλέπει, ότι αυτή η λύση θα αποτελεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.), νομιμοποίηση του παράνομου μορφώματος, αποδοχή και νομιμοποίηση της διχοτόμησης και του ελέγχου της Τουρκίας στο ελληνοκυπριακό κράτος.

Αυτές είναι οι ρεαλιστικές πραγματικότητες. Οι απογοητευμένοι πολίτες βλέπουμε με ανησυχία τη συνεχιζόμενη κατοχή, την απομάκρυνση της λύσης και το αδιέξοδο, που δημιουργεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αλλά από την άλλη βλέπουμε με τρόμο τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να επιδιώκουν σπάσιμο αυτού του αδιεξόδου, για να ανοίξουν μονοπάτια. Πού θα μας οδηγήσουν όμως;

Αναλογιζόμαστε με τρόμο τη λύση, που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ο Αβέρωφ και ο Στεφάνου. Και σκεφτόμαστε ότι το σημερινό αδιέξοδο, η στασιμότητα στο Κυπριακό είναι πολύ επικίνδυνη.

Αλλά είμαστε βέβαιοι, ότι το σπάσιμο του αδιεξόδου και η συνέχιση των συνομιλιών με τους τουρκικούς όρους και τη συμβολή του Γ.Γ. θα είναι όχι απλώς επικίνδυνη, αλλά ένας καταστροφικός τετραγωνισμός του κύκλου. Και η καταστροφή θα είναι για την Κ.Δ., για τον Ελληνισμό της Κύπρου, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ελπίζουμε μόνο να μην τα καταφέρουν να μας στερήσουν το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Γιατί η λύση τους θα διαλυθεί με την απόφαση του δημοψηφίσματος. Ο λαός θα υπερασπιστεί και πάλι την Ιστορία, το δίκαιο και την αξιοπρέπειά του. Αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών του μέσα στην Κ.Δ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Τεστ από Λευκωσία με έρευνες του Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ: Παραμένει ακινητοποιημένο μετά τις τουρκικές παρενοχλήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: