Ραγδαίες εξελίξεις στην απόκτηση κορβετών Gowind: Ο πρωθυπουργός τις “τοποθετεί” στα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

Οι κορβέτες Gowind όπως τις δείχνει το σκαρίφημα της Naval Group που αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουν στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και ως αεράμυνα σημείου. Πηγή εικόνας: Naval Group




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Στο κάδρο του Ελληνικού στόλου μπήκαν ξεκάθαρα οι Κορβέτες Gowind, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αναφέρεται σε αυτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής.

«Μετά τα 24 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη νέα Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας ο στόλος μας ενισχύεται με τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, με ανοιχτή την προοπτική απόκτησης νέων κορβετών. Αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες. Υπάρχουν τώρα» , αυτό είπε ο πρωθυπουργός για να φέρει νέα χαμόγελα και ικανοποίηση στους Επιτελείς του Ναυτικού Επιτελείου και στα στελέχη του στόλου που δίνουν τεράστιο αγώνα να διατηρήσουν τα πολεμικά πλοία σε εξαιρετική κατάσταση.

  • Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για δυνατούς λύτες ώστε να καταφέρουν οι δυο πλευρές να καταλήξουν ακόμη και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων σε αποφάσεις, τόσο για τις φρεγάτες αλλά και για τις Gowind.

Σ’ ότι αφορά τις κορβέτες οι Γάλλοι δεν έχουν υποσχεθεί, αλλά είναι βέβαιοι ότι μπορούν να τηρήσουν το ίδιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ελληνική πλευρά για τα αεροσκάφη Rafale και να παραδώσουν την πρώτη κορβέτα μέσα σε δυο χρόνια και οκτώ μήνες από την ημέρα της τελικής υπογραφής της συμφωνίας.  

Και όπως φαίνεται η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «ρισκάρει», όπως γίνονταν στο παρελθόν και θέλει να εξοπλίσει με τα κατάλληλα μέσα τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε η αποτρεπτική τους δύναμη να ενισχυθεί κατακόρυφα.

  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη νέα Δομή Δυνάμεων για τα επόμενα έτη, θύμισε ότι προβλέπεται η προμήθεια συνολικά 48 αεροσκαφών νέας γενιάς, με τον τύπο των πρώτων 24 να είναι ήδη γνωστός ότι πρόκειται για τα Rafale F3R.

Ωστόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για 12-13 φρεγάτες γεγονός που αναδεικνύει την «υπέρβαση» που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του Ελληνικού στόλου.

Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν το ποσό που προϋπολογίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αγοράζονταν το πολύ τέσσερις φρεγάτες. Τώρα και πάλι το Παρίσι έκοψε το νήμα, αλλά έχουμε φτάσει με τα ίδια χρήματα στα 7 νέα πλοία κι αν γίνει η πρώτη υπέρβαση ίσως φτάσουν τα 8.

«Ασυναγώνιστο» τελικά ήταν το Παρίσι…

Κυβέρνηση και Πολεμικό Ναυτικό άφησαν κατά μέρους τις υποσχέσεις που μιλούσαν για «ασυναγώνιστες» προτάσεις και για εξ ολοκλήρου ανανέωση του στόλου με μεταχειρισμένα σκαριά.

Η πρόταση του Ναυτικού Επιτελείου και η ανάλυση των επιχειρησιακών υπέρ και των κατά που έκανε ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης στον πρωθυπουργό, κλείδωσαν την απόφαση για καινούρια πολεμικά πλοία και απομάκρυναν την «ανανέωση» με τέσσερα νέα πλοία, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και δυο ενδιάμεσες λύσεις, που η μια ήταν ήδη απαξιωμένη από τον χρήστη και η δεύτερη θα δημιουργούσε τεράστια λειτουργικά προβλήματα και θα έβγαζε νοκ άουτ τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Με τα νέα δεδομένα η εκτίναξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων είναι δεδομένη και η αισιοδοξία περισσεύει για το τελικό «κλείδωμα» φρεγατών και κορβετών.

 

Ο γρίφος των ΜΕΚΟ

Ειδικά ο δεύτερος τύπος πλοίων θα μειώσει σημαντικά τις αποστολές των φρεγατών στο Αιγαίο. Θεωρούνται οικονομικά πλοία και «ντυμένα» σαν αστακοί, έτοιμα ν’ αναλάβουν τις αποστολές που θέλουν τα έμπειρα στελέχη του στόλου.

  • VL MICA NG που δημιουργούν ομπρέλα περίπου 45 χλμ, EXOCET Block 3 με τεράστια απόσταση αντιπλοϊκής κρούσης αλλά και σημαντικές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες με το Captas II, είναι μόνο ορισμένα από τα σημαντικά όπλα της Ελληνικής κορβέτας Gowind.

Την ίδια ώρα πάντως πολλά έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού περιμένουν να μάθουν την απόφαση της ηγεσίας για τις ΜΕΚΟ. Αυτές οι πηγές σημειώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνουν εκτός του εκσυγχρονισμού, σκαριά ηλικίας 25-30 ετών. Σίγουρα ο εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής έχει καθυστερήσει περίπου μια δεκαετία, αλλά τα συγκεκριμένα πλοία που τα εμπιστεύεται το ναυτικό, έχουν μεγάλο αγώνα μπροστά τους μέχρι να φτάσουν τόσο οι κορβέτες όσο και οι Belh@ra στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Τα σχέδια που αναλύονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι ότι θα γίνει εκσυγχρονισμός και στις ΜΕΚΟ, σαφώς πιο περιορισμένος από εκείνον των περίπου 460 εκατομμυρίων. Το θέμα και ο σκεπτικισμός είναι αν θα γίνει και στις τέσσερις ή αν θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε δυο ή τρία πλοία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν για να «ρεφάρει» θέλει τα ίδια F-16 με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ: Σε ένδεια η Τουρκική Αεροπορία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: