Επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για τα Pandora Papers, η επιστολή των MED5 προς την Ίλβα Γιόχανσον για το μεταναστευτικό και οι χειρισμοί Γκουτέρες στο Κυπριακό, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Στη φόρα τα άπλυτα του ΑΚΕΛ» και γράφει πως το 2012 το ΑΚΕΛ παρέλαβε επιταγή 100 χιλιάδων ευρώ από ανώνυμο. Αλλού γράφει ότι ανοίγει ξανά η υπόθεση του θανάτου του 26χρονου Θανάση Νικολάου και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ποινικών ανακριτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μικρές χαλαρώσεις αποφασίζονται σήμερα από το Υπουργικό, παραμένει όμως η μάσκα.

Κάτω από τον τίτλο «Δίκες, ψέματα και…στη μέση ένα παιδί» ο «Πολίτης» γράφει στο κύριό του θέμα του ότι ο δικηγόρος της μητέρας στην υπόθεση απαγωγής ανήλικης από τον πατέρα, αμφισβητεί την αξιοπιστία της νορβηγικής δικαιοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας. Αλλού γράφει για πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία.

«Η Πράσινη Γραμμή ενώπιον 27» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» και γράφει για κοινή απαίτηση των MED5 στην Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον για το μεταναστευτικό μέσω Κύπρου. Αλλού γράφει ότι θέλουν να κάψουν τη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, αναφερόμενος σε είκοσι πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε 15 μέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θεσπίζεται με νόμο το αδίκημα της γυναικοκτονίας, με πρόταση νόμου που κατέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Βουτηγμένοι στη διαπλοκή, δεν βρίσκουν απαντήσεις για το συνονόματο γραφείο» γράφει ότι χωρίς ίχνος ντροπής οι κυβερνώντες ανατρέχουν στο παρελθόν, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ για «έλλειψη υπόληψης». Αλλού γράφει ότι η ένταξη ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ είναι έσχατη λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δυσμενή θέση των κτηνοτρόφων με αυξήσεις στις τιμές σιτηρών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Σοκάρει η αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Νορβηγίας» και γράφει ότι σαστισμένοι είναι οι δικηγόροι στην Κύπρο μετά την απόφαση νορβηγικού δικαστηρίου να αθωώσει άνδρα που απήγαγε το παιδί του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Αλλού γράφει πως Κύπρος και Πολωνία ενισχύουν τους δεσμούς τους.

H εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Αίσχος και ντροπή κύριε Πρόεδρε!» γράφει στο κύριό της θέμα για τα Pandora Papers και τις αναφορές στο όνομα του Προέδρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αναστασιάδης – Τατάρ επισφράγισαν το «άλλοθι» για τη διχοτόμηση. Αλλού αναφέρεται σε ανησυχία για μαζικές απολύσεις εργαζομένων με τη λήξη των σχεδίων στήριξης εργαζομένων.

Το εβδομαδιαίο «Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Οι εκβιασμοί του ανεκδιήγητου Γκουτέρες» και γράφει ότι πραγματικά ανεκδιήγητος αποδείχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο να εκβιάσει την ε/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της βρετανικής αγοράς συνεχίζονται αμείωτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου στηρίζει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου covid-19.

Με πληροφορίες από KYΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

O Κύπριος Νίκος Αιμιλίου ανέλαβε επίσημα ως γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: