Δραματικές προβλέψεις για 5.000 κρούσματα ημερησίως – «Ασφυξία» στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας [video]

FILE PHOTO: Εικόνα από εντατική νοσοκομείου. EPA, VALDRIN XHEMAJ




Δραματικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία του κορωναϊού το επόμενο διάστημα με εκτίναξη των κρουσμάτων μέχρι και στα 5.000 ημερησίως, αλλά με αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο αριθμός των μολύνσεων «…θα φθάσει τα 4.000 κρούσματα και παραπάνω…μιλάμε για τον Δεκέμβριο, μπορούμε να δούμε περίπου 55 με 60 θανάτους, απώλειες ημερησίως».

Στη Θεσσαλονίκη, μετά το νοσοκομείο Παπανικολάου που είχε ρεκόρ εφημερίας με 44 εισαγωγές ασθενών, και στο Αχεπα η εφημερία ήταν πολύ δύσκολη, και έκλεισε με 4 ασθενείς διασωληνωμένους εκτος ΜΕΘ. Ενώ στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται με κορωναϊό ένα βρέφος 6 μηνών και η μητέρα του. Στο νοσοκομείο του Βόλου από τους 5 ασθενείς που κατέληξαν, οι 4 ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιούν, με το 95% των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θα φτάσουμε, λένε, να χάνουμε 60 ανθρώπους την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες και ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων.

Και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο πανδημικό εφιάλτη, οι γιατροί στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ ζητούν είτε να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα είτε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός υγείας.  «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν σκέπτεται επέκταση της υποχρεωτικόητατς στον εμβολιασμό…Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Έκρηξη» στον αριθμό των διασωληνωμένων

Η μεγάλη πίεση στις εντατικές και τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών αποτυπώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 37 και από 354 που ήταν τη Δευτέρα, χθες Πέμπτη, έφθασαν τους 391. Τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται και στην Αττική, καθώς τον τελευταίο μήνα το ιϊκό φορτίο αυξήθηκε κατά 93% και τα κρούσματα κατά 50%.

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η ενέργεια ιερέα έξω από τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρακινούσε πιστούς να μπουν στον ναό χωρίς μάσκες, παρά τις αντίθετες συστάσεις της αστυνομίας, τη στιγμή που  για δεύτερη ημέρα τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν τα κρούσματα της Αττικής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα δοθούν κίνητρα οικονομικά σε ιδιώτες γιατρούς για να μπουν στη «μάχη» κατά το κορωναϊού, αλλά σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ιδιαίτερα σε νησιά, όπου υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς είναι πιθανό να παραχωρούνται κλίνες για απλά περιστατικά αλλά και για περιστατικά κορωναϊού, από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Προβλέψεις για 1.000 θανάτους τον μήνα ως τα Χριστούγεννα

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο  καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε πως στις ΜΕΘ ο αριθμός της θνητότητας είναι μεγάλος, ενώ έθεσε το θέμα πως δεν υπάρχουν εντατικολόγοι να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, ακόμα και αν αυτές υπάρχουν.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι αντιμετωπίζουμε την πανδημία μόνο με τις εντατικές. Η πανδημία αντιμετωπίζεται με το εμβόλιο. Όταν όμως η πειθώ εξαντλείται, πρέπει το κράτος να βρίσκει άλλους τρόπους. Μιλώ φυσικά για την υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο καθηγητής και επεσήμανε πως οι χώροι εντατικής θεραπείας είναι εξαντλημένοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι τέτοια εποχή είχαμε λιγότερα κρούσματα και περισσότερα κρεβάτια στη διάθεσή μας. Είπε επίσης πως ο αριθμός των νεκρών είναι απόλυτα συνυφασμένος με αυτό των εμβολιασμένων.

«Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ»

Τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο κύμα της πανδημίας έκρουσε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για νέο ρεκόρ εισαγωγών κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύματος με 44 εισαγωγές στο νοσοκομείο που εργάζεται.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μονό στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα», επισήμανε.

«Ένας είναι ο δρόμος επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών πάνω από 55 – 60 ηλικίες υψηλού κινδύνου, ή επέκταση στην ανθρωπινή δραστηριότητα. Στην εστίαση ή στο ξενοδοχείο πάει να φάει κάποιος και δεν είναι εμβολιασμένοι. ΗΠΑ και Ιταλία βαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, η Αμερική στους δημόσιους υπαλλήλους επέβαλε την υποχρεωτικότητα σε αυτούς που πληρώνει η κεντρική κυβέρνηση. Σκεφτείτε εμείς που εφημερεύουμε να πούμε ‘κλειστόν λήγω πληρότητας’ δε θα υπάρχει αντίδραση; η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται».

Όπως τόνισε ο γιατρός στον ΣΚΑΪ, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ. Υποφέρουν σε απλούς θαλάμους, αν χρειαστούν διασωλήνωση του μεταφέρουν σε χειρουργεία χωρίς προσωπικό δίπλα, Κάνουμε προσπάθεια συμβολής και των χειρουργικών ειδικοτήτων, καταρρέει ένα ολόκληρο νοσοκομείο και όχι μονό το δικό μας να πω να τα μεταφέρω στο Ιπποκράτειο στο ΑΧΕΠΑ… Ούτε ο ιδιωτικός τομέας φτάνει. Θα μπει για απλές κλίνες. Οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί…»

Το στοίχημα με τη μετάλλαξη Δέλτα plus

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Delta plus στον Κεντρικό και Νότιο Τομέα Αθηνών, η οποία φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική από τη Delta, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Delta», ανέφερε στο Mega.

Τι γίνεται όμως με το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο για τον κορωναϊό; Μπορούν να γίνουν σε κοντινή απόσταση; «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωναϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή» ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

«1.000 θάνατοι κάθε μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα»
Ανησυχητικά είναι τα νούμερα μέχρι τα Χριστούγεννα. «Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Και συνέχισε: «Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%».

Mε πληροφορίες από ethnos.gr

Τί δεν καταλαβαίνουμε; 55 θάνατοι σε μια μέρα και 3.643 κρούσματα: 392 διασωληνωμένοι εκ των οποίων 337 ανεμβολίαστοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: