Αυτή είναι η πραγματικότητα: Η οικονομία και οι διπλωματικές συμμαχίες της Αθήνας τρομάζουν τον Ερντογάν

Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν Φωτογραφία Τουρκική Προεδρεία




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Τι και αν η Άγκυρα επιλέγει να μην ρίχνει τίτλους τέλους στις αδιάκοπες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας; Η Αθήνα δεν απαντά, ή καλύτερα απαντά, εκεί που οι γείτονες μας πονάνε, δηλαδή στον ακούραστο αγώνα της δημιουργίας συμμαχιών!

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε το παιχνίδι των προκλήσεων έχει γίνει μια υπόθεση καθημερινής ρουτίνας. Μια ακόμα πρόκληση, είναι αυτή της έκδοσης προκλητικών χαρτών που δόθηκαν από την Άγκυρα, όπου απεικονίζουν την διαδρομή του Oruc Reis! Το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα <προστατέψει και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τούρκων, στην Γαλάζια Πατρίδα>. Με αυτά τα λόγια, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας απάντησε στην αντιπολίτευση που επιτίθεται στον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Όμως όλοι γνωρίζουμε την αλήθεια που κρύβεται γύρω από αυτές τις <αστείες> πλέον προκλήσεις.
    Η Τουρκία και η Άγκυρα, ψάχνουν άλλοθι για την περιθωριοποίηση και για την οικονομική κρίση που τους χτυπά για ακόμη μια φορά την πόρτα.

Την περιθωριοποίηση έρχεται να επιβεβαιώσουν οι απεγνωσμένες κινήσεις της γείτονος προς τις ΗΠΑ. Από εκεί που ο Τούρκος Πρόεδρος απειλούσε ότι αν χρειαστεί θα αγοράσει και άλλους S-400 από την Ρωσία, τώρα φαίνεται ότι η Κυβέρνηση του θέλει όσο τίποτα την φιλία των Αμερικανών.

Μάλιστα ο Ιμπραήμ Καλίν, που είναι ένας εκ των έμπιστων συμβούλων του Τούρκου Προέδρου, έσπευσε να ανακοινώσει την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στην Ρώμη και στο περιθώριο της συνόδου των G-20. Αλλά υπολογίζει ίσως <χωρίς τον ξενοδόχο>, αφού κάτι τέτοιο μένει να επιβεβαιωθεί και από τον Λευκό Οίκο.

Ακόμα, η Βουλή και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καλούν από την μεριά τους την Νάνσυ Πελόζι στην Τουρκία. Η προσέγγιση αυτή που επιχειρείτε, έχει σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να βρει αντίδοτο στο ιδιαίτερα <αντιτουρκικό> νομοθετικό σώμα της Αμερικής.

  • Οι γείτονες μας, ίσως θεωρούν ότι μια τέτοια επιχείρηση αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που θέλει η Τουρκία, από την Αμερική και ότι θα δώσουν την εικόνα του <καλού> συμμάχου προς τις ΗΠΑ. Αλλά και εδώ, υπολογίζουν χωρίς τον… Μπομπ Μενέντεζ! Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, κατηγορεί ανοικτά την Τουρκία και καλεί τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου, όπου είναι δέκτης μιας ακόμα ακραίας πρόκλησης, αφού το ψευδοκράτος, φαίνεται πως ανοίγει νέο σημείο εισόδου στα Βαρώσια!

Όμως, δεν είναι μόνο τα παραπάνω που <βασανίζουν> τον Ερντογάν. Η οικονομία είναι ένα ακόμα χτύπημα που έρχεται να συμπληρωθεί στις πολλές έγνοιες του Τούρκου Πρόεδρο.

Η νέα κατάρρευση της Τουρκικής λίρας προ ημερών και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, ταράζουν το οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν, αφού ουσιαστικά φτωχοποιούν τους Τούρκους πολίτες.

Την Παρασκευή στις 11 του μηνός δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε πως ο Τούρκος Πρόεδρος, χάνει την εμπιστοσύνη του προς τον Κεντρικό τραπεζίτη, μόλις 7 μήνες μετά την τοποθέτηση του στην συγκεκριμένη θέση. Αυτή η είδηση οδήγησε σε νέο χαμηλό του νομίσματος, φτάνοντας στα 9,97 ανά δολάριο.

  • Μια κατάσταση που επηρεάζει τρομερά το κόστος εξυπηρέτησης δανείων, ειδικά για το ποσοστό των Τούρκων δανειοληπτών που έχει δανειστεί σε δολάρια. Τέλος, έρευνα του περιοδικού Economist, δείχνει ότι το 83% του πληθυσμού (!), δεν πιστεύει τις επίσημες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, ενώ σε συνέχεια της έρευνας, πιστεύετα ότι ο πληθωρισμός τρέχει με το τρομερό 40%!

Ας μην κρυβόμαστε όμως, οι προκλήσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολλές, τόσο εσωτερικά, με την αντιπολίτευση και την οικονομία, όσο και εξωτερικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και με τον πονοκέφαλο που του προκαλούν οι κινήσεις της Αθήνας.

Η κατάσταση της έντασης βέβαια, μπορεί να μας είναι γνώριμη, αλλά πάντα παραμένει επικίνδυνη. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει απέναντι σε αυτή την ρητορική των προκλήσεων, είναι οι στρατηγικές και διεθνείς συμμαχίες που ήδη εδώ και καιρό γίνονται πράξη!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μέσω της MDCA: Σχήμα 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ με την Ινδία στο βάθος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: