Βαριά πρόστιμα για «μαϊμού» πιστοποιητικά: Νέες καταγγελίες για πλαστά χαρτιά με ταρίφα 200 ευρώ

Νοσοκόμα ετοιμάζεται για εμβολιασμό. EPA/BRENDON THORNE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Αυστηροποίηση των ποινών σε όποιον συμμετέχει στην έκδοση ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ψηφίζεται σήμερα, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα κυκλώματα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ειδικότερα, επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ:

α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει, και

β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Αίρεται η αναστολή καθηκόντων, που επιβάλλεται στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού σε εργαζόμενους φορέων του δημοσίου τομέα, με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο χρόνο, αντί με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως ισχύει σήμερα.

Επιβάλλεται υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με την πρώτη ή την μοναδική δόση έως 30 Σεπτεμβρίου 2Ο21, στους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Σχολών Επιστημών Υγείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), στους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και των Κολλεγίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διεξάγεται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές υγείας.

Συμπεριλαμβάνεται στους εργοδότες, που υποχρεούνται να μην κάνουν δεκτή την παροχή εργασίας σε δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, οποιουδήποτε εργαζομένου που δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση εμβολιασμού, κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο από αυτόν ή το απασχολούμενο από αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο για τους ιδιώτες υπόχρεους εμβολιασμού, που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες κατά παράβαση της αναφερόμενης υποχρέωσης:

α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και

β) περίπτωση υποτροπής, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ και επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις: – καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Αναστέλλεται δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.

Οφείλουν οι επαγγελματίες, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία), να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην δομή έχουν εμβολιαστεί και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ η παράλειψη τήρησης λόγω υποχρέωσης.

Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται η παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2021, η ισχύς των διατάξεων που αφορούν: στη διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορονοιό, μέσω των φαρμακείων χωρίς αντίτιμο από τους δικαιούχους, στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο εργαζομένων για κορονοιό, στην υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από κορονοιό μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Καθορίζεται ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης, μη συνυπολογιζομένου του Φ.Π.Α., για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με την μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ (για την δειγματοληψία και την ανάλυση δείγματος), αντί του ποσού των 10 ευρώ για την δειγματοληψία και επιπλέον 10 ευρώ για την ανάλυση δείγματος, όπως ισχύει σήμερα.

Καταγγελίες για οργανωμένες πιέσεις και ταρίφα έως 200 ευρώ

Για οργανωμένη συμπεριφορά αντιεμβολιαστών και ομάδων που ασκούν πιέσεις έκανε λόγο η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφερόμενη στα κυκλώματα έκδοσης πλαστων πιστοποιητικών.

Όπως εξήγησε αυτά τα άτομα παίρνουν τηλέφωνο σε ιατρεία, εμβολιαστικά κέντρα, εμβολιαστικές γραμμές ή δομές που έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν rapid test όπως φαρμακεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια και ζητούν τηλεφωνικά να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα rapid test ή μοριακού ώστε να έχουν πιστοποιητικό νόσησης έναντι κάποια αμοιβής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και αντιεμβολιαστές όπως συνέβη στην περίπτωση της Καρδίτσας που παρεισφρέουν στις εμβολιαστικές γραμμές με όποιες συνεπειες έχει αυτό.

Η κ. Μαστοράκου υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από γιατρούς. Μάλιστα αναφέρθηκε σε «ταρίφα» 100 ή 200 ευρώ για να έχουν αυτό το πιστοποιητικό είτε νόσησης είτε εμβολιασμού.

«Εχω αναφορές από πολλές περιοχές της χώρας και προκύπτει από την πίεση που υπάρχει τώρα στην κοινωνία για να λάβουν τα προνόμια των εμβολιασμένων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε ότι αυτές οι πιέσεις εντάθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ότι γίνονται τηλεφωνικά όποτε δεν είναι καταγεγραμένες. Μάλιστα, τόνισε ότι η πίεση είναι μεγάλη και συντεταγμένη και ότι γι αυτό αναφέρεται σε μια οργανωμένη προσπάθεια.

Παράλληλα μίλησε και για ομάδες που δίνουν γραμμή συμπεριφοράς και σε κάποιους που είναι ανυποψίαστοι δίνοντας ως παράδειγμα την άρνηση σε διασωλήνωση.

«Καταγράφονται πανομοιότυπες συμπεριφορές καθημερινά στα ιατρεία της χώρας», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Σκάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση: Παίρνουν σειρά οι άνω των 60

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: