Το καλοκαίρι φεύγει, η τουρκική ατζέντα επανέρχεται… Mαζί και τα ελληνικά Rafale που έρχονται από τη Γαλλία

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην απαράδεκτη εκδήλωση για την …ήττα των Ελλήνων! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα ήταν από τα πιο ήσυχα όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Η συμφωνία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για αποκλιμάκωση φαίνεται να τηρήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό και αποφεύχθηκαν οι μεγάλες προστριβές.

Αν σκεφτούμε και τι εξελισσόταν πέρσι τέτοιο καιρό, είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω

Το καλοκαίρι όμως τελείωσε και ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε πάλι στην γνωστή ρητορική, που ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζει την Ελλάδα, ως ταραξία στη γειτονιά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν στάθηκε στις ‘’μαξιμαλιστικές θέσεις’’ της Ελλάδας. Αυτές είναι που φέρνουν τις προστριβές και την ένταση.

Σε άλλο δε σημείο των δηλώσεων του ανέφερε ότι η Τουρκία έμεινε σιωπηλή στις ενέργειες της Αθήνας, όσον αφορά θαλάσσιες περιοχές , navtex κτλ.

Κάλεσε δε τη χώρα μας να αποφύγει μονομερείς ενέργειες!

Ο δε Χουλουσι Ακαρ, Υπουργός Άμυνας,

– ο οποίος τελευταία δείχνει να έχει πάρει τα ηνία όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά από τον αρμόδιο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό) –

άνοιξε μέσα σε μια και μόνο παράγραφο όλη την βεντάλια των τουρκικών θέσεων έναντι Ελλάδος και Κύπρου. Από εναέριο χώρο και αποστρατικοποίηση νησιών, μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ και την λύση των 2 ξεχωριστών κρατών στο νησί.

Χαρακτηριστικά ο κύριος Ακαρ, είπε:

  • ’Mε την Ελλάδα έχουμε προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, η έκταση των χωρικών υδάτων, η έκταση του εναέριου χώρου, η περιοχή FIR, η περιοχή έρευνας και διάσωσης, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Αλλά και στο Αιγαίο τα νησιά, νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, οι ισχυρισμοί που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας όπως και της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προβοκατόρικες ενέργειες εξοπλισμών όπως και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες και βήματα που περιορίζουν τα δικαιώματα των “Τούρκων” της Θράκης και η υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όσον αφορά την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα, είπε:

‘’Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της Ε.Ε. αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω’’

Συνέχισε λέγοντας:

‘’ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ολοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO’’.

Πρόλαβε να αναφερθεί και στην Κύπρο:

‘’Στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας μας και περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την (παράνομη) “ΤΔΒΚ’’

Έκλεισε την βεντάλια των Τουρκικών διεκδικήσεων λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά:

‘’σήμερα είναι η επέτειος του τέλους της ελληνικής περιπέτειας (1922). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο βαρύ ήταν το τίμημα πριν από έναν αιώνα και δεν πρέπει να επιδιώκονται νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν πάλι σε απογοήτευση’’

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι δηλώσεις και των δυο Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων έγιναν στην Σμύρνη, όπου διαδραματίζονται πληθώρα εκδηλώσεων για τα γεγονότα του 1922 και την «είσοδο», όπως χαρακτηρίζεται,  του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη.

  • Στους διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, επικρατεί η άποψη ότι όλα αυτά γίνονται για να διαμορφωθεί μια ατμόσφαιρα, ένα κλίμα πριν μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερτνογάν στη Νέα Υόρκη, στην προσεχή γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά ότι  θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

Βέβαια με τέτοιου τύπου δηλώσεις, φαντάζει δύσκολο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Και να είστε σίγουροι ότι την εξαγγελία από την Γαλλίδα Υπουργό Αμύνης για έξι επιπλέον Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο, οι Τούρκοι θα την χρησιμοποιήσουν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Πόσο μάλλον αν έχει ανακοινωθεί μέχρι τότε και κάτι το νεότερο με τις φρεγάτες, καθώς οι επίσημες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν οσονούπω.

Καλώς ή κακώς η μόνη ‘’γλώσσα’’ που καταλαβαίνουν οι γείτονες είναι αυτή της δύναμης. Εν προκειμένου των Rafale και των Belh@ra/Frem-IT/Sigma.

Με τέτοιες δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η μόνη επιλογή είναι η προετοιμασία για παν ενδεχόμενο.

Με την έλευση των 24 Γαλλικών μαχητικών, που σημαίνει 48 ScalpEG στον αέρα έτοιμους για εκτόξευση προς την Τουρκική ενδοχώρα, το παιχνίδι αλλάζει κανόνες. Το ίδιο όπλο μπορούν να φέρουν και τα Mirage2000 της ΠΑ.

Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι Τούρκοι θα σκεφτούν 2 και 3 φορές το οτιδήποτε.

Σημείωση: ο αριθμός του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος που υπάρχει στη διάθεση της ΠΑ, παραμένει άγνωστος!

Αν δε προστεθεί και η ναυτική έκδοση του συγκεκριμένου cruise πυραύλου, οι ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα μπούνε σε φάση καθολικής αναθεώρησης.

Η έκδοση Scalp Naval λέγεται από τους κατασκευαστές ότι μπορεί να φτάσει και τα 1000 χλμ. εμβέλειας. Πρακτικά όλη την ενδοχώρα των γειτόνων!

Πόσο μάλιστα αν μπορείς να τους εξαπολύσεις είτε από αέρος (Rafale/Mirage), είτε από κάθετους εκτοξευτήρες από θαλάσσης, με τις νέες φρεγάτες.

Ιδανικό σενάριο θα ήταν να έχουν ήδη αγοραστεί ή να αγοραστούν χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα έπαιζε ολημερίς στα δελτία ειδήσεων. Περιττό, καθώς αυτούς που αγγίζει μια τέτοια αγορά, θα είχαν πάρει το μήνυμα πριν καν φθάσουν τέτοια συστήματα στην κατοχή μας.

Ο δε meteor θα αλλάξει άμεσα τις ισορροπίες στο Αιγαίο όσον αφορά τις κλειστές αερομαχίες. Όταν έχεις στην κατοχή σου ένα όπλο που θα φέρει αποτέλεσμα από τα 70χλμ χωρίς καν να εμπλακείς, γίνεται κατανοητό γιατί ο εκνευρισμός στην Άγκυρα είναι πλέον εμφανής.

Πανάκριβα παιχνίδια, αλλά ίσως τα μόνα που υπολογίζει η άλλη πλευρά!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι «προκατειλημμένοι» Κύπριοι και το «καλό» Φόρεϊν Όφις: Δεν δικαιούται ένας ξένος πρέσβης να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: