Πέθανε ο Βασίλης Κουρτάκης: Η ιστορία της οικογένειας που έδωσε νέα πνοή στην αρχαία ρετσίνα




Εφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής ο Βασίλης Κουρτάκης, ένας από τους πρωτοπόρους του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του άλλωστε με την φερώνυμη ρετσίνα.

Τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του Ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί  δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του.

Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του Ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε το Σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη.

Σε συνεχή  επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού κρασιού.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος και ως εκ τούτου βασικό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη.

Η ιστορία της οικογένειας που έγινε συνώνυμο της Ρετσίνας 

Το 1895 ο Βασίλης Κουρτάκης (1865-1946) ίδρυσε την προσωπική εταιρεία του στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1905 ξεκίνησε τις οινοπαραγωγικές του δραστηριότητες στο Μαρκόπουλο Μεσογείων.

Ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Κουρτάκης (1908-2005), άρχισε την εμπορία των εμφιαλωμένων κρασιών της εταιρείας και επέκτεινε τη διανομή τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου και διοικείται από την οικογένεια Κουρτάκη, η οποία έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η τρίτη γενεά εκπροσωπείται από τον εγγονό του ιδρυτή, Βασίλη Κουρτάκη και υπό την διεύθυνσή του εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνων στην Ελλάδα. Το 1992 ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία με το Γιάννη Καλλιγά, που εξελίχθηκε στην πλήρη ιδιοκτησία των σημάτων Καλλιγά. Το 2000 η εταιρία άλλαξε επωνυμία σε Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. Το 2004 προέβη στην εμπορική σύμπραξη με τον οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη και απέκτησε το 50% της εταιρίας Οινοφόρος Α.Ε. Πλέον, η εταιρεία αποτελείται από τρεις διοικητικές υποδιαιρέσεις: Κουρτάκη, Καλλιγά, Οινοφόρος.

H ετήσια παραγωγή της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων είναι γύρω στις 30.000.000 φιάλες, με περίπου το 50% του όγκου να εξάγεται. Η εταιρεία είναι πάντα πρωτοπόρος στην εφαρμογή νέων μεθόδων και επενδύει στην τελευταία τεχνολογία, με καθοδηγητικό στόχο τη συνεχή βελτίωση των παραγόμενων οίνων. Η εξέλιξη της εταιρίας αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στην παραγωγή οίνου στην Ελλάδα.

Το κεντρικό οινοποιείο της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, στο Μαρκόπουλο Αττικής, εξυπηρετεί παράλληλα τις ανάγκες εμφιάλωσης της εταιρείας, ενώ το οινοποιείο στη Ριτσώνα είναι ένα ιδανικό παράδειγμα οινοποίησης σύγχρονης τεχνολογίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτει περιφερειακό συνεργαζόμενο οινοποιείο στην Μαντίνεια, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Νεμέα και σε Πάτρα-Αίγιο, για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Πιο αναλυτικά, το οινοποιείο της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων στο Μαρκόπουλο είναι το πρώτο οινοποιείο της εταιρείας. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1905), από τον ιδρυτή της και παππού του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, Βασίλη Κουρτάκη. Από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας, το οινοποιείο Μαρκοπούλου επεκτείνεται συνεχώς, σε έκταση και εγκαταστάσεις. Εδώ εμφιαλώνονται σχεδόν όλα τα κρασιά της εταιρείας.

Μέχρι το 1963, το οινοποιείο στο Μαρκόπουλο συγκέντρωνε όλη τη σταφυλική παραγωγή των γύρω περιοχών του κάμπου των Μεσογείων, την οινοποιούσε και διέθετε μούστο ή και φρέσκο κρασί στις ταβέρνες της Αττικής.

Μετά το 1963, όταν η εταιρεία σταμάτησε την διακίνηση χύμα κρασιού και άρχισε να εμφιαλώνει τα προϊόντα της, στήθηκε το πρώτο εμφιαλωτήριο στους χώρους του οινοποιείου στο Μαρκόπουλο. Σήμερα, η έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί στο Μαρκόπουλο. Το οινοποιείο καταλαμβάνει έκταση 28 στρεμμάτων, διαθέτει αποθήκες 160.000 HL, 6.000 τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 1.200 τ.μ. χώρους γραφείων, ενώ η ημερήσια δυναμικότητα εμφιάλωσης ξεπερνά τις 140.000 φιάλες.

Πηγή: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Υπουργείο Εργασίας: 63,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους στο διάστημα 6-10 Σεπτεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: