Ο απελπισμένος Ερντογάν προκαλεί τις ΗΠΑ, εκλιπαρεί τον Πούτιν και «καίει» τον Στόλτενμπεργκ για τους S- 400

File photo: O Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, LADIMIR SMIRNOV, SPUTNIK / KREMLIN POOL CREDIT




Ως επίδειξη προς την αμερικανική πλευρά ενός εναλλακτικού εταίρου ερμηνεύουν (και) οι Νew York Times την τρίωρη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι.

Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν προς τη συντακτική ομάδα των ΝΥΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που της παραχώρησε την εβδομάδα που ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Ο Ερντογάν, γράφουν οι ΝΥΤ, απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι η προμήθεια των S- 400 υπονομεύει το ΝΑΤΟ και δηλώνει: «Αγοράζουμε τα δικά μας όπλα».

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τόσο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχαν επαναβεβαιώσει το δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέξει τους προμηθευτές των οπλικών συστημάτων της.

«Αν είχαμε πάρει τους Patriot»

«Αν οι Αμερικανοί μας είχαν πουλήσει το πυραυλικό σύστημα Patriot «τότε δεν θα είμασταν αναγκασμένοι να αγοράσουμε τους S -400».

Ερωτηθείς αν οι ενέργειες της Τουρκίας αξίζουν το ρήγμα που προκαλούν με τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε χωρίς απολογητική διάθεση: «Νομίζω ότι αξίζουν. Μπορούμε να ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, όπως μας αρέσει».

Οι NYT φιλοξενούν και δηλώσεις του Αϊκάν Ερτνεμίρ (Aykan Erdemir), διευθυντή του τουρκικού προγράμματος του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies) στην Ουάσινγκτον βουλευτήτης αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Σε διαλυτικό ρόλο 

Ο Ερντμεμίρ εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να παίζει έναν διαλυτικό ρόλο μέσα στο NATO και να προσφέρει στον Πούτιν ευκαιρίες για υπονόμευση της υπερατλαντικής συμμαχίας και των αξιών της.

Πιο αδύναμος από ποτέ

Από την πλευρά του,  ο Κερίμ Χας, λέκτορας Ρωσοτουρκικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας εκτιμά ότι ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Σότσι με το πιο «αδύναμο χέρι» στην 19ετή σχέση του με τον Πούτιν.

«Οχι μόνο βρίσκεται σε απελπισία να προλάβει μια επίθεση στο Ιντλίμπ, αλλά χρειάζεται πάση θυσία ένα καλό deal για να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία καθώς οι παγκόσμιες τιμές εκτοξεύονται. Ο Ερντογάν ίσως αναγκαστεί να αγοράσει μία δεύτερη παρτίδα S-400 προς χάριν την προσωπικής του επιβίωσης«, έγραψε ο Κερίμ Χας.

Με άδεια χέρια

Λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης στο Σότσι -που τελείωσε χωρίς δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους- ο Χάς συνεπέρανε ότι ο Ερντογάν έφυγε με άδεια χέρια: «Κατά τη γνώμη μου δεν πήρε αυτά που περίμενε».

Με πληροφορίες από Νew York Times: Amid Tensions With U.S., Erdogan Praises Ties With Russia

“Πόρτα” και από τον Πούτιν στον Ερντογάν: Του αρνήθηκε κοινές δηλώσεις μετά την 3ωρη συνάντηση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: