Mu: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την αργή, ύπουλη αλλά φονική νέα μετάλλαξη

Σκηνή από το Ανατολικό Τιμόρ εν μέσω πανδημίας. EPA/ANTONIO DASIPARU




Αξιωματούχοι της υγείας από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας παρακολουθούν την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, υπό την ονομασία «mu», για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να παρακάμπτει την ανοσία που προκαλούν τα εμβόλια.

Μέχρι στιγμής η «mu» έχει καταγραφεί σε 39 χώρες και παρότι αποτελεί μόλις το 0.1% των κρουσμάτων παγκοσμίως, συνιστά ήδη το 39% των περιπτώσεων στην Κολομβία -όπου και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο- και το 13% στον Ισημερινό με διαρκώς αυξημένη διάδοση στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα” των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Η κυρία Μερκάδο πρόσθεσε ότι γύρω «στο 60%” των θανάτων μετά τους οποίους έγινε αλληλουχία του γονιδιώματος διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή. Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 και οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν την περίοδο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του 2021 σε επίπεδο ρεκόρ κι έφεραν τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης. Καταγράφονταν περίπου 700 θάνατοι την ημέρα την περίοδο αυτή».

Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική ονομασία της mu, χαρακτηρίστηκε στα τέλη του Αυγούστου «παραλλαγή ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην περιοχή των ακτών της Κολομβίας στον Ατλαντικό Ωκεανό (βόρεια) τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.

Το πόσο μεταδοτική είναι η Mu δεν έχει επακριβώς καθοριστεί μέχρι τούδε, αλλά ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) πρόσφατα παρατήρησε ότι η μετάλλαξη δεν φαίνεται να εξαπλώνεται ιδιαίτερα γρήγορα, δείχνει δε απίθανο να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η mu θα νικήσει την Δέλτα προς το παρόν. Ωστόσο η ικανότητα της μετάλλαξης να ξεφεύγει από τα εμβόλια μπορεί να συνεισφέρει σε μελλοντικές αλλαγές στην ανάπτυξη του κορωνοϊού», αναφέρει η αποτίμηση του Public Health England

Για τη νέα μετάλλαξη Μu, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις του (στον ΣΚΑΙ)  ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως δήλωσε ο κύριος Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ », πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την «Μu«.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Mu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Με πληροφορίες από Live Science,  ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Δεκαέξι ερωτήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 17 ετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: