Λιώνουν οι πάγοι μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας; Για ομαλοποίηση των σχέσεων, ομιλούν εμπειρογνώμονες

FILE PHOTO: Ημέρα Μνήμης στην καρδιά του Γερεβάν από χιλιάδες Αρμένιους, που τίμησαν τους νεκρούς τους. Ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους. EPA, NAREK ALEKSANYAN




Εμπειρογνώμονες λένε ότι οι δύο παραδοσιακοί εχθροί θα μπορούσαν να επωφεληθούν οικονομικά και γεωπολιτικά, εάν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για ομαλοποίηση σχέσεων, γράφει στην ιστοσελίδα του καναλιού Al Jazeera, η Liz Cookman. 

Οι δύο γειτονικές χώρες διεμήνυσαν ότι είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ τους.

Στα μέσα Αυγούστου, ο πρόσφατα επανεκλεγείς Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συμφιλίωση με την Τουρκία “χωρίς προϋποθέσεις”, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εργαστεί προς την σταδιακή ομαλοποίηση, εάν το Yerevan “διακηρύξει την ετοιμότητά του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Γίνεται αναφορά στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1993 μετά τον πρώτο πόλεμο του Nagorno-Karabakh, στην στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στην περσινή σύγκρουση με την Αρμενία αλλά και στην  πρόσφατη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden. 

Ωστόσο, με την Αρμενία να επιθυμεί σφόδρα να υπερβεί την οικονομική και εμπορική της απομόνωση, και με την ισχύ της Τουρκίας ως ενός δυναμικού περιφερειακού οικονομικού παράγοντα να φθίνει, και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρα, έστω μικρά, για να εργαστούν για την άμβλυνση των παλιών εχθροτήτων. 

Εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι και οι δύο πρόκειται να επωφεληθούν οικονομικά από την ομαλοποίηση, καθώς και γεωπολιτικά, από την άποψη των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ομαλοποίηση είναι το πρώτο βήμα προς την συμφιλίωση, αλλά η πλήρης συμφιλίωση, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της “γενοκτονίας” από την Τουρκία, είναι απίθανη. Για τους πολίτες των δύο χωρών, η προοπτική μιας αλλαγής στις σχέσεις αντιμετωπίζεται με ελπίδα και σκεπτικισμό.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, Liz Cookman – Are frosty relations between Turkey and Armenia thawing?

Ο Έβρος και τα διλήμματα του Ερντογάν μετά τη νίκη των Ταλιμπάν: Ο τελευταίος πειρασμός της Τουρκίας στο Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: