Η αποτυχία της Καγκελαρίου Μέρκελ στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα: Δεν είναι γύρος θριάμβου οι επισκέψεις της…

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic (Δ) ακολουθεί κατά πόδας στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Βελιγράδι. EPA, ANDREJ CUKIC




[..] Όταν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ (Angela Merkel) επισκέφτηκε ξανά τον Ιούλιο του 2015 την Σερβία, καθώς και την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αυτή η εξέλιξη ήταν ήδη προβλέψιμη, αν και όχι τόσο εμφανής όσο είναι σήμερα, γράφει η εφημερίδα FAZ (Michael Martens).

Ήταν η πιο δύσκολη φάση του δράματος για το χρέος της Ελλάδα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κυρίως ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκονταν στα πρόθυρα του να βγάλουν την χώρα τους από την Ευρωζώνη.

Η Merkel ταξίδεψε στα Βαλκάνια μεταξύ δύο Συνόδων Κορυφής για την κρίση στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι έμεινε πιστή στο ραντεβού της στα Τίρανα, το Βελιγράδι και το Σεράγεβο της το αναγνώρισαν εκεί. Φυσικά, η ατμόσφαιρα της επίσκεψης επισκιάστηκε από τα γεγονότα στην Ελλάδα.

Ακόμα κι αν η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. δεν ταυτίζονται, η ελληνική κρίση κάθε άλλο παρά έδωσε φτερά στην ιδέα της ένταξης περισσότερων κρατών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην ΕΕ.

Κατά την συνομιλία του με την Merkel ο Aleksandar Vucic, ο οποίος τότε δεν ήταν ακόμη Πρόεδρος, αλλά Πρωθυπουργός της Σερβίας, εμφανίστηκε, τρόπον τινά, ως ο αντι-Τσίπρας, ο οποίος εξυγιαίνει τον κρατικό προϋπολογισμό και περικόπτει συντάξεις και μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Merkel επαίνεσε την «φιλόδοξη οικονομική ατζέντα» του Vucic:

«Αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι η βάση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Ήταν αλήθεια. Είναι επίσης αλήθεια, ωστόσο, ότι η Δημοκρατία στην Σερβία και το Κράτος Δικαίου υπό τον Vucic έκτοτε έκαναν βήματα προς τα πίσω αντί να σημειώσουν πρόοδο.

Από γερμανικής σκοπιάς, η περιοχή παρουσίαζε ενδιαφέρον το 2015 κυρίως επειδή ολοένα και περισσότεροι μετανάστες ταξίδευαν στην Γερμανία μέσω των Βαλκανίων, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας. Η Merkel παρ’ όλα αυτά τάχθηκε κατά της κατασκευής φραχτών στα σύνορα.

«Δεν ωφελεί το να απομονωθεί ο ένας από τον άλλο». Ο Vucic συμφώνησε τότε με αυτήν της την στάση. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, σχεδόν σε ολόκληρα τα Βαλκάνια έχουν αναγερθεί φράκτες. Και η Σερβία έχει χτίσει φράχτη στα νότια σύνορά της. Την αρχή την έκανε η Ουγγαρία με έναν συνοριακό φράκτη με τη Σερβία, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύντομα ακολούθησε η Μακεδονία (sic), η οποία και ασφάλισε τμήματα των συνόρων της με την Ελλάδα χτίζοντας φράκτη.

Η “μακεδονική” (sic) πρωτεύουσα Σκόπια ήταν και το σκηνικό της τελευταίας σύντομης επίσκεψης της Angela Merkel στα Βαλκάνια: Τον Σεπτέμβριο του 2018 συνάντησε τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev και επεχείρησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski από το να μποϊκοτάρει ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στην Δύση:

Στις 30 Σεπτεμβρίου έγινε δημοψήφισμα για τη μετονομασία της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό αποτελούσε προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η χώρα ονομάζεται στο μεταξύ Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν επιτρέπεται ακόμη να διαπραγματευτεί την ένταξή της στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει μεν άρει το βέτο, αλλά είναι η Βουλγαρία που εμποδίζει πλέον την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με το σκεπτικό ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει ότι οι ρίζες της γλώσσας και της ιστορίας της είναι βουλγαρικές.

ΠΗΓΗ: FAZ, Michael Martens

Έκκληση πασίγνωστου αναλυτή στον κ. Μπάιντεν: Εγκαταλείψτε την στρατιωτική βάση του Incirlik, στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: