Σε πύρινο κλοιό τα Βίλια: Ετοιμότητα για εκκένωση * Κάηκαν σπίτια εκτός οικισμού * Σκληρή μάχη αναχαίτισης [photos, videos]

File photo: According to firefighting officials, the forecast by the National Meteorological Service for thin rain accompanied by strong winds may fan the active pockets of fire in the area.ΑΝΑ – ΜPA/ALEXANDROS BELTES




Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Βίλια με τους ανέμους που αλλάζουν διαρκώς φορά και τον πολύ πυκνό καπνό να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων.

Η προσοχή επικεντρώνεται πλέον, μετά τη νέα μεγάλη αναζωπύρωση σήμερα νωρίς το  απόγευμα, να μην περάσει το μέτωπο στον οικισμό των Βιλίων, καθώς πλέον ο οικισμός είναι ζωσμένος από τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με Πολωνικά οχήματα και πυροσβέστες που συμμετέχουν στην δημιουργία ζώνης άμυνας ώστε να παρεμποδιστεί το πέρασμα του μετώπου στον οικισμό των Βιλίων.

Στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση δημιουργίας ζώνης άμυνας για τη φωτιά στα Βίλια. Φωτογραφία: ΓΕΕΘΑ

Επίσης, από αέρος ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, ενώ επιχειρεί και το ρωσικό Beriev.

Νωρίτερα το μεσημέρι έγινε κατορθωτό να μην φτάσει η φωτιά στα Βίλια καθώς όλες οι δυνάμεις είχαν δημιουργήσει “τείχος” για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κάηκαν εκτός οικισμού, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Επίσης, ενώ ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές να δοθεί εντολή εκκένωσης των Βιλίων, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μήνυμα από το 112.

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, και στόχος είναι να κρατηθεί η φωτιά έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

  • Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός.

Ο  δήμαρχος Χρήστος Στάθης, δήλωσε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

Δείτε βίντεο από τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια:

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια: Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι* Ανακόπηκε η πορεία προς τον οικισμό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: