Παίρνουν μέτρα: Αποφασισμένοι οι Ευρωπαίοι να μην επαναληφθεί το προσφυγικό κύμα του 2015

Στην Ισπανία πραγματοποιούνται πορείες και διαδηλώσεις υπέρ των γυναικών του Αφγανιστάν και εναντίον των Ταλιμπάν. Το στιγμιοτυπο είναι από την Σαραγκόσα. EPA, TONI GALÁN




Εκτενές άρθρο των  Katrin Bennhold και  Steven Erlanger στην εφημερίδα New Υork Τimes αναφέρεται στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να μην επαναληφθεί το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015 λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

H Γερμανία και η Γαλλία είναι σε τροχιά εκλογών και οι σκηνές πανικόβλητων Αφγανών που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποχωρήσουν από την χώρα έπειτα από την επικράτηση των Ταλιμπάν, θορύβησαν τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για νέο προσφυγικό  κύμα που -όπως το 2015- θα τροφοδοτήσει τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κινήματα.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιεστική ηθική υποχρέωση της Ευρώπης -περισσότερη από τους πρόσφυγες άλλων πολέμων- λόγω της συμμετοχής πολλών Ευρωπαϊκών χωρών δια μέσου του ΝΑΤΟ στην Αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Εκτός από τους Αμερικανούς, και οι Ευρωπαίοι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια και για αυτό εγείρεται ηθική υποχρέωση φιλοξενίας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τη γενική προθυμία τους να δεχθούν Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις Αμερικανικές αρχές και τις διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, αλλά δεν αναφέρονται λεπτομερώς στον τρόπο που θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκαν να δεσμευτούν για τους χιλιάδες τρομοκρατημένους Αφγανούς που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, αν και προς το παρόν οι σχετικές ροές στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη χαμηλές. 

Η ανησυχία της Γερμανίας μεταδόθηκε και σε άλλες χώρες που συνιστούσαν πριν έξι χρόνια τη μεταναστευτική οδό για χιλιάδες μετανάστες. Η Αυστρία κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες. Η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι δεν θα καταστεί πάλι η πύλη των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η Γαλλία έκανε λόγο για μια σθεναρή απόκριση με στόχο να κρατηθούν οι πρόσφυγες κοντά στη χώρα τους. Επίσης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell Fontelles, αφού συναντήθηκε με Υπουργούς κρατών, τόνισε ότι τα μέλη της ΕΕ επιθυμούν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ευρείας κλίμακας μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

Στη συνέχεια μεταξύ των δηλώσεων αξιωματούχων των κρατών μελών της Ε.Ε. αναφέρεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τόνισε στην ΕΡΤ ότι:

«Η λύση πρέπει να είναι κοινή και πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε και δεν θα γίνουμε η πύλη της Ευρώπης για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να μεταβούν στην ΕΕ».

Για να το πετύχουν αυτό οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν πως οι Βρυξέλλες, πρέπει να εμπλακούν σε διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν ακόμη και πριν σχηματιστεί κυβέρνηση στο Αφγανιστάν.

Ο Josep Borrell δήλωσε επί του θέματος «πρέπει να συνομιλήσουμε με αυτούς, να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό ένα διάλογο για να προλάβουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή και μια μεταναστευτική κρίση».

ΠΗΓΗ: New Υork ΤimesWhy Europe’s Leaders Say They Won’t Welcome More Afghan Refugees

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: