Περίμεναν την επίθεση στην Καμπούλ… Έγινε και έχουν νεκρούς… Οι τρομοκράτες αλλάζουν την ατζέντα των ΗΠΑ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

File photo: Απεγνωσμένοι Αφγανοί συνεργάτες των Αμερικανών παρακαλούν τους στρατιώτες να τους επιτρέψουν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. EPA, AKHTER GULFAM




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε αμέσως για τις βομβιστικές ενέργειες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ -όπου επικρατεί πλέον το απόλυτο χάος- από τους επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών.

Το δυσάρεστο νέο αφορούσε τους νεκρούς πεζοναύτες. Μία εξέλιξη που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμερικανό Πρόεδρο. Έχασε δώδεκα στρατιώτες, σε μία επιχείρηση που απαιτούσε μηδέν νεκρούς! Τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Τζο Μπάιντεν. Στο σημείο που δεν μπορουσε να το φανταστεί.

Η ενημέρωση έγινε στο γνωστό Situation Room, που χρησιμοποιείται για τέτοιες σοβαρές καταστάσεις, που αφορούν την ασφάλεια της υπερδύναμης. Ο πρόεδρος παρέμεινε αρκετή ώρα εκεί, όπου λάμβανε συνεχή ενημέρωση από τους στρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, είχε αναβληθεί η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 6.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος…

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ένας αριθμός Αμερικανών στρατιωτικών σκοτώθηκε στη σημερινή πολύπλοκη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Πολλοί άλλοι νοσηλεύονται με πληγές», πρόσθεσε. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στους αγαπημένους και τους συντρόφους όλων αυτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν».

Το τίμημα για την Αμερική είναι τεράστιο. Ίσως να βιάστηκε να φύγει από το Αφγανιστάν. Θα αποφανθεί η Ιστορία…

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πρόκειται για μία «σύνθετη επίθεση», που έθεσε στον απόλυτο κόκκινο συναγερμό τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 60 και σε σχεδόν 100 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ανάμεσα στους Αμερικανούς υπάρχουν 12 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Μέχρι της στιγμής…

Ο Λευκός Οίκος διαρρέει ότι αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις ήθελε να αποφύγει ο Αμερικανός πρόεδρος, και τώρα καλείται να τις αντιμετωπίσει λαμβάνοντας αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Λόγω των επιθέσεων αυτοκτονίας στην Καμπούλ, αναπροσαρμόστηκε το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική Προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση ουσίας του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, άλλαξε ώρα. Η ατζέντα της συνάντησης επίσης άλλαξε. Οι δύο αντιπροσωπείες, όταν γίνει η συνάντηση την Παρασκευή, θα ασχοληθούν πρωτίστως πλέον με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της νέας τρομοκρατικής απειλής μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Ο κ. Μπάιντεν συμμετείχε σε νέα διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που εξέτασε την κατάσταση, η οποία είναι πλέον ακόμα πιο άσχημη από τις προηγούμενες μέρες, καθώς οι τρομοκράτες αλλάζουν τα δεδομένα επί του εδάφους.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι βομβιστικές ενέργειες στην Καμπούλ, είναι αυτές που περίμεναν οι Αμερικανοί. Διίστανται οι απόψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μυστικές υπηρεσίες ανέμεναν επίθεση ακόμα πιο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο πολλά θύματα ανάμεσα στο στρατιωτικό προσωπικό. Οι τρομοκράτες θέλουν πολλούς νεκρούς.

Η τρομοκρατική απειλή -και προφανώς οι σημερινές επιθέσεις- προέρχεται από το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους του Αφγανιστάν, μία πολύ σκληρή οργάνωση που πολεμά και τους Ταλιμπάν. Ήδη ανέλαβε την ευθύνη.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν αναφέρει ως γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέλη του, που μόλις αποφυλακίστηκαν, σε βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου βρίσκονται χιλιάδες στρατιώτες και πολίτες.

Και αυτή η αναφορά ανάγκασε τον κ. Μπάιντεν να ζητήσει απομάκρυνση των πάντων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Οι νέες αυτές εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν είτε την αλλαγή γενικά των αμερικανικών αποφάσεων, είτε και ειδικά, την απόσυρση των Αμερικανών νωρίτερα, π.χ. αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Αμερική και όλος ο κόσμος αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του κ. Μπάιντεν, καθώς τίθεται εν αμφιβόλω πλέον ο ηγετικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς. Η Αμερική κινδυνεύει με ταπείνωση, μετά την ήττα της αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Και ο ηγέτης της υπερδύναμης, καλείται να την προστατεύσει. Ο Πρόεδρος θα κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του ότι με τις αποφάσεις του προκάλεσε το θάνατο 4 πεζοναυτών.

Δεν είναι μόνο η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει καταρρακωθεί. Κινδυνεύει να τεθεί η Αμερική σε άτακτη φυγή, από μία ομάδα τρομοκρατών, που ηττήθηκαν μεν στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά “αναγεννήθηκαν” στο Αφγανιστάν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα απαντήσει στη μεγάλη πρόκληση… Ο αμερικανικός λαός αναμένει με αγωνία το διάγγελμά του.

Οι επόμενες μέρες, ίσως και οι ώρες, είναι οι πλέον κρίσιμες για την Αμερική και τον Πρόεδρό της…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Δεν θα έχει τελειώσει τίποτα για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μέχρι να τραγουδήσει η …χοντρή κυρία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: