Η Τουρκία σπεύδει να επωφεληθεί της κατάστασης στο Αφγανιστάν: Αναζητά νέο ρόλο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Bio της Σιέρρα Λεόνε. Στο στιγμιότυπο διακρίνονται και οι γυναίκες τους. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Newsweek έχει αναρτηθεί άρθρο γνώμης του Seth Frantzman (Executive director, Middle East Center for Reporting and Analysis), το οποίο αναφέρεται στις κινήσεις της Τουρκίας που σπεύδει να επωφεληθεί από τη χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν λόγω κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει συνάντηση με τους Ταλιμπάν, ενώ θέλει να καλύψει και το κενό που αφήνουν οι Αμερικανικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ώστε να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη της ειρήνης καθώς φιλοδοξεί να καταστεί παγκόσμια δύναμη για τις μουσουλμανικές χώρες.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η Αμερικανική επιρροή βαίνει μειούμενη και η προ δεκαετίας ρητορική της Άγκυρας για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», μετατοπίστηκε προς την κατεύθυνση απόκτησης προβλημάτων σχεδόν με όλους αλλά και τη διαχείριση των προβλημάτων με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να παρουσιάζεται σε κάποιους, ως αξιόπιστος εταίρος. 

Η Τουρκία θεωρεί γεωπολιτικά τον εαυτό της ως ισοδύναμο με τη Ρωσία και την Κίνα για αυτό αναμοχλεύει την αστάθεια έως και το χάος με τη στρατιωτική της παρέμβαση, άμεση ή έμμεση, σε διάφορες περιοχές, όπως στη Λιβύη, το Κατάρ και τη Σομαλία, ενώ επίσης προκαλεί εντάσεις και με την Ελλάδα σε σχέση με διεκδικήσεις επί θαλάσσιων ζωνών.

Τώρα η Άγκυρα φιλοδοξεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και στη συνέχεια να έχει ρόλο τις σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν, του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας. Ήδη έχει συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία μέσω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και με άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως το Ιράν.

Το αν θα πετύχει η συνεργασία της με τους Ταλιμπάν έχει ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα καθώς αυτή θα χρησιμεύσει ως πρότυπο συνεργασίας με διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες.

Όπως και να έχει, η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί την αποχώρηση των ΗΠΑ για την επίτευξη του ευρύτερου στρατηγικού της σχεδίου, καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό NewsweekWill Turkey Work With the Taliban in Kabul?

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ‘Ασραφ Γάνι κατέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: