Οι Ηνωμένες Πολιτείες πενθούν: Δεκατρείς οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες, δεκαοκτώ οι τραυματίες

Μεσίστια κυματίζει η αμερικανική σημαία στο Λευκό Οίκο. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Δεκατρείς αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν στην επίθεση που άρχισε με την πυροδότηση των εκρηκτικών που είχαν ζωστεί δύο καμικάζι και συνεχίστηκε με πυρά από τζιχαντιστές στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ χθες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Πενταγώνου.

Ο «δέκατος τρίτος αμερικανός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πύλη Άμπι», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Ο αριθμός των τραυματιών «ανέρχεται πλέον σε 18», πρόσθεσε.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων που είχε δημοσιοποιήσει το Πεντάγωνο έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 15 τραυματίες.

  • Μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα κτίρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ως την 30ή Αυγούστου

Η σημαία των ΗΠΑ θα κυματίζει μεσίστια ως και την 30ή Αυγούστου σε ένδειξη πένθους και για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

«Σε ένδειξη σεβασμού, από σήμερα η σημαία των ΗΠΑ θα κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους (…) ως τη δύση του ηλίου την 30ή Αυγούστου, προς τιμή των θυμάτων των παράλογων βίαιων ενεργειών στην Καμπούλ», διευκρίνισε η κυρία Ψάκι.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι η επιχείρηση εκκένωσης «θα συνεχιστεί»

Μερικές ώρες μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Καμπούλ με δεκάδες νεκρούς, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών που τους βοήθησαν θα «συνεχιστεί».

«Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε. «Δεν θα αφεθούμε να αποθαρρυνθούμε από τους τρομοκράτες. Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει η αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκένωσης».

Ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για τη σωτηρία των ζωών άλλων» τους τουλάχιστον 12 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, διεμήνυσε ότι η χώρα του θα «καταδιώξει» τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αν απαιτηθεί. Διευκρίνισε πως ζήτησε να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο βραχίονας του ΙΚ ο οποίος δρα στο Αφγανιστάν.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε πως είναι η προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.

ΑΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: