Οι G7 δεν αποφάσισαν παράταση εκκένωσης στο Αφγανιστάν, αλλά πίεση στους Ταλιμπάν* Εμπλοκή της G20 ζητά ο Ντράγκι

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη των G7 για το Αφγανιστάν. 24 Αυγούστου 2021. ANSA/ UFFICIO STAMPA PRESIDENZA DEL CONSIGLIO/ FILIPPO ATTILI




Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε πως οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, .

«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε. «Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο.


Φον ντερ Λάιεν: Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.


Ο Ντράγκι ζητά εμπλοκή της G20

Κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη σύνοδο του G7 με αντικείμενο το Αφγανιστάν, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας όσο γίνεται ευρύτερης αντιμετώπισης των εξελίξεων.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι με την νέα κατάσταση που προέκυψε στο Αφγανιστάν πρέπει να ασχοληθεί μια έκτακτη σύνοδος του G20, και ότι στην όλη διαδικασία είναι χρήσιμο να πάρουν μέρος χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, η Ιταλία τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων αποχώρησης των δυτικών χωρών από το Αφγανιστάν εντός της 31ης Αυγούστου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να εισέρχεται με ασφάλεια στην χώρα και ότι θα παραμείνουν στην Καμπούλ, όπως και στις υπόλοιπες αφγανικές πόλεις, οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ποσά με τα οποία είχε προβλεφθεί να στηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις επί προεδρίας του Άσραφ Γάνι, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, «με την χρήση κάθε διπλωματικού και οικονομικού μέσου που διαθέτουμε».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα, Αθήνα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ανακοίνωση της G7 : Οι Ταλιμπάν να λογοδοτήσουν για μέτρα κατά της τρομοκρατίας, υπέρ δικαιωμάτων κυρίως των γυναικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: