Γιατί η Άγκυρα απαγορεύει τις εκλογές σε μειονοτικά ιδρύματα Κωνσταντινούπολης; HDP προς Οκτάι στην τουρκική βουλή

File Photo: Το τουρκικό κοινοβούλιο. ΑΠΕ – ΜΠΕ: EPA,STR




Τον λόγο για τον οποίο εμποδίζονται οι εκλογές εδώ και 8 χρόνια στα μειονοτικά Ιδρύματα Κωνσταντινούπολης ερωτά ο βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Γκάρο Παϊλάν, με ερώτημά που απηύθυνε στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι μέσω του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την αρμενική εφημερίδα «Άγος» – που εκδίδεται στην Τουρκία – το ερώτημα αφορά τις εκλογές των μειονοτικών Ιδρυμάτων οι οποίες δεν πραγματοποιούνται από το 2013.

  • Όπως αναφέρεται, οι μειονοτικές κοινότητες δεν μπορούν εδώ και οκτώ χρόνια να πραγματοποιήσουν εκλογές καθώς από τις 19.1.2013 ακυρώθηκε ο σχετικός κανονισμός.

Στο διάστημα αυτό παρά τα έντονα αιτήματα των μειονοτικών κοινοτήτων, τις προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Κυβέρνησης δεν έχει εκδοθεί νέος κανονισμός, αναφέρει ο Γκάρο Παϊλάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Πρόγραμμα Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το οποίο ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου το ΑΚΡ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημειώνεται πως «αναδιαρθρώνουμε τον κανονισμό των Ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά στο σχηματισμό και εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των μη μουσουλμανικών κοινοτικών ιδρυμάτων», ωστόσο λέει ότι κανένα βήμα δεν έγινε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο κ. Παϊλάν επισήμανε πως η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων σε απάντηση της σε ορισμένες αρμενικές κοινότητες που αιτήθηκαν τη διεξαγωγή εκλογών για τις 3 Οκτωβρίου, υπέδειξε εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2019 σύμφωνα με την οποία «στα διοικητικά συμβούλια των μειονοτικών Ιδρυμάτων οι θέσεις που μένουν κενές εξαιτίας θανάτου ή παραίτησης μπορούν να πληρωθούν με διορισμούς», απάντηση που δημιούργησε δυσαρέσκεια στις μειονότητες που αναμένουν αποκατάσταση του δικαιώματος εκλογής.

Με το να εμποδίζονται οι εκλογές των κοινοτήτων, σημείωσε ο Παϊλάν, αγνοείται το σχετικό δικαίωμα τους και παρεμπoδίζεται η δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του HDP ρωτά γιατί η Κυβέρνηση, η οποία με κάθε ευκαιρία υποδεικνύει «την κάλπη» εμποδίζει εδώ και οκτώ χρόνια τις μειονότητες να πραγματοποιήσουν εκλογές.

  • Επίσης, ρωτά τον κ. Οκτάι γιατί παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές των μειονοτικών κοινοτήτων.

Ρωτά ακόμη τον Τούρκο Αντιπρόεδρο πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των μειονοτικών Ιδρυμάτων και αν γνωρίζει πως με το να μην πραγματοποιούνται οι εκλογές των μειονοτικών Ιδρυμάτων εμποδίζει την αποτελεσματική τους διαχείριση.
 
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αννα Ανδρέου/ΑΓΚ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Γενέθλια του Ελληνισμού της Αυστραλίας: 192 χρόνια από την άφιξη των πρώτων Ελλήνων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: