«Για όνομα του Θεού, ταινία είναι!»: Ο σεναριογράφος του I Αm Legend απαντά στους ψεκ

Σκηνή από την ταινία I am a Legend




Ενας από τους σεναριογράφους της ταινίας «I Am Legend» αναγκάστηκε να δώσει απαντήσεις στις νέες απίστευτες όσο και βλακώδεις θεωρίες που διακινούνται μεταξύ μερίδας αντιεμβολιαστών ότι τα εμβόλια της Covid-19 θα τους μετατρέψουν σε ζόμπι.

Η ταινία, για όσους τη θυμάστε, ήταν μία μεγάλη επιτυχία στο box office του 2007 με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ. Στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες υπό τον τίτλο «Ζωντανός Θρύλος».

Γιατί όμως έφτασε να απασχολεί τους αρνητές και συνωμοσιολόγους η ταινία αυτή 14 χρόνια μετά την κυκλοφορία της;

Απλούστατα επειδή οι αρνητές, στο θολωμένο τους μυαλό, θεωρούν… προφητικό το σενάριό της. Το οποίο εν συντομία ήταν το εξής: Μια αποτυχημένη απόπειρα να τροποποιηθεί γενετικά η ιλαρά ώστε να θεραπευθεί ο καρκίνος, καταλήγει να εξολοθρεύσει το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ όσοι επιβιώνουν μετατρέπονται σε ανθρωποβόρα ζόμπι.

Τώρα, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του το BBC, συνωμοσιολόγοι κυκλοφορούν στα social media «επιχειρήματα» ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τα εμβόλια της Covid…

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι New York Times φιλοξενούσαν ρεπορτάζ με τα όσα αντιμετώπισε ένας καταστηματάρχης οπτικών ειδών στις ΗΠΑ που πάσχιζε να πείσει τους υπαλλήλους του να εμβολιασθούν: «Μία εργαζόμενη μού είπε ότι ανησυχεί επειδή και στο I Αm Legend τα ”εμβόλια έκαναν τους ανθρώπους ζόμπι”», ανέφερε, μάλλον απελπισμένος, ο καταστηματάρχης.

Απαντώτας στα αστεία επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών, ο Akiva Goldsman, ένας από τους σεναριογράφους της ταινίας (που σημειωτέον βασίστηκε σε βιβλίο του 1954), αναγκάστηκε να γράψει στο twitter: «Ω. Θεέ. Μου. Είναι μια ταινία. Εγώ τα επινόησα. Δεν. Ειναι. Πραγματικότητα».

Τα ποσταρίσματα και τα memes που επικαλούνται το συγκεκριμένο φιλμ ως λόγο μη εμβολιασμού κυκλοφορούν όλο και συχνότερα στις τάξεις των αντιεμβολιαστών τους τελευταίους μήνες με κάποια από αυτά να σημαίνονται από το Facebook ως αναρτήσεις εμπεριέχουσες παραπληροφόρηση.

Υπάρχουν ακόμη και αναρτήσεις που υποστηρίζουν ότι το σενάριο της ταινίας τοποθετούσε τα διαδραματιζόμενα στο 2021 παρότι η αλήθεια είναι ότι η χρονολογία της συγκεκριμένης κινηματογραφικής… καταστροφής ήταν το 2012.

Το «Ι Am Legend« δεν είναι η μόνη ταινία που έχει χρησιμοποιηθεί από ακτιβιστές του αντιεμβολιαστικού «κινήματος» για να διασπείρουν παραπληροφόρηση για την Covid και τα εμβόλια.

Αλλες ταινίες όπως το «Children of Men» και το «The Matrix» έχουν εμφανιστεί σε ανάλογα memes και ποσταρίσματα.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Αντιεμβολιαστές σε…σύγχυση: Oργισμένη έφοδος σε λάθος γραφεία του BBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: