Έκτη νύχτα δράματος στην Εύβοια: Ένα χωριό “λυτρώνεται”, άλλο κινδυνεύει * Κορφή με κορφή μεταδίδεται η λαίλαπα

Πολίτες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκί στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 08 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Η ανακούφιση από το άκουσμα της είδησης ότι σώθηκε το πολιορκημένο από τις φλόγες παραλιακό χωριό Πευκί με μικρές υλικές ζημιές σώθηκε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, ακολουθήθηκε μετά από λίγες ώρες, λίγα λεπτά πριν τις 10μμ, από την είδηση ότι ένα τεράστιο μέτωπο ξέσπασε στην  Γαλατσώνα της Ευβοίας.

Κάτοικοι της περιοχής μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στις φλόγες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσουν τη φωτιά προτού μπει μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Την ίδια μάχη δίνουν και οι κάτοικοι του γειτονικού Γερακιού για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

  • Η πυρκαγιά στην Εύβοια που μαίνεται ανεξέλεγκτη για έκτο συνεχόμενο βράδυ απειλεί εκ νέου την Ιστιαία οι κάτοικοι της οποίας συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες να κατασκευάσουν αντιπυρικές ζώνες που θα ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα.

«Το βράδυ θα είναι δύσκολο στην Εύβοια», είχε δηλώσει νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεων μας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Επισήμανε πως οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Σημειώνεται πως το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν  οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Την ίδια ώρα, οι φλόγες φαίνεται πως απειλούν το Ασμήνι, που βρίσκεται κοντά στο Πευκί, το οποίο βίωσε νωρίτερα την πύρινη λαίλαπα.

Οι κάτοικοι του χωριού Γούβες είναι ανάστατοι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να σπεύδουν στα σημεία όπου υπάρχουν αναζωπυρώσεις.

Στο Πευκί,  κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε φέρι μποτ που βρίσκονται στην παραλία του χωριού και αναμένεται να διανυκτερεύσουν είτε στο πλοίο είτε στην παραλία.
Σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις, το Λιμενικό έχει καταστρώσει σχέδιο για την άμεση εκκένωση της περιοχής και σκάφη του θα είναι στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Εύβοια: Ανακόπηκε η λαίλαπα στο Πευκί * Βελτιωμένη εικόνα και στις Γούβες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: