Δραματική μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες: Εκκενώνονται συνεχώς χωριά και οικισμοί [συνεχής ενημέρωση]

Photo Με το πρώτο φως του ήλιου στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ μεταφέρει νερό για την κατάσβεση πυρκαγιάς ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ




Τη μάχη της κατάσβεσης σε πολλά μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική, με την συνδρομή πλέον και των εναέριων μέσων, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα που δοκίμασε τις αντοχές των πάντων.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή των Αφιδνών, όπου χθες το βράδυ δόθηκε μια σκληρή μάχη στην εθνική οδό, προκειμένου να σταματήσει η πύρινη επέλαση. Τελικά αυτό δυνατό σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα μέσα στη νύχτα να δοθεί εντολή εκκένωσης για κατοίκους αρκετών περιοχών. Αυτήν την ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον παράδρομο της εθνικής οδού, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ισχυρό για τρίτη ημέρα σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το νέο μέτωπο στην Φωκίδα.

Eκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι. Kαίγονται οι Αφίδνες

Η φωτιά στην Αττική συνεχίζει να καίει ακόμα και στις 11:05 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με γραπτό μήνυμα 112 κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Το sms ανέφερε: «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά».

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της η φωτιά, που μαίνεται τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Αττική. Στις φλόγες έχει παραδοθεί μονάδα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στις Αφίδνες και σημειώνονται απανωτές εκρήξεις.

Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή στη Δροσοπηγή

Εικόνα καταστροφής άφησε η πυρκαγιά στο πέρασμά της από τον οικισμό Δροσοπηγή.

Φτάνουν στη θάλασσα οι φλόγες στα Βασιλικά Ευβοίας

Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ, αυτή την ώρα, φτάνει στη θάλασσα στον οικισμό των Βασιλικών. Το  πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Ξημερώματα στην Εύβοια Πηγη: Hellas Journal

Νυχτερινή επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό κατοίκων της Αγίας Άννας

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό κατοίκων της Αγίας Άννας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκάφη να μεταφέρουν με ασφάλεια στο Μαντούδι κατοίκους και παραθεριστές που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή.

Φωτιές στην Πελοπόννησο: Στα νοσοκομεία με εγκαύματα και αναπνευστικά 20 πολίτες και τέσσερις πυροσβέστες

Δέκα πολίτες με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και θλαστικά τραύματα και δυο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, έχουν προσέλθει στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολύμπιας, συνπέπεια της καταστροφικής φωτιάς που καίει από χθες στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, στο Νοσοκομείο Πύργου διακομίστηκαν 4 ηλικιωμένοι με ήπια αναπνευστικά προβλήματα και παρέμειναν για φιλοξενία μέχρι να προωθηθούν σε ξενώνες της Εκκλησίας. Στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Λακωνίας προσήλθαν 4 πολίτες με ήπια αναπνευστικά προβλήματα. Στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά Μεσσηνίας παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε 2 πολίτες και 2 πυροσβέστες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

0

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Ανατολική Μάνη, στη Λακωνία, ενώ μέσα στη νύχτα έγιναν και εκκενώσεις οικισμών καθώς επίσης και ενός κάμπινγκ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε «η πυρκαγιά πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την περιοχή του Σιδηρόκαστρου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και στη συνέχεια κατέβηκε προς την περιοχή της Μυρσίνης». «Τώρα, υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Καρέα, κοντά στη Γέρμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις προληπτικές εκκενώσεις κοινοτήτων που έγιναν στην περιοχή, ο κ. Βερούτης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εκτός από τους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα και μάλιστα στην επιχείρηση αυτή συνέδραμαν και στελέχη του Λιμενικού, ενημερώνοντας τους πολίτες».

Σχετικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση», συμπληρώνοντας πως «ως περιφέρεια συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής με τη διάθεση μηχανημάτων έργου και υδροφόρων».

Φωτιά Ανατολική Μάνη: Εκκενώσεις οικισμών

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε εκκένωση ενός κάμπινγκ στην περιοχή Μαυροβούνι όπου μέσα σε αυτό υπάρχουν τουλάχιστον 500 άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα παιδιά και γονείς.

Στην περιοχή του Λάλα βρίσκεται το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς, στην Ηλεία

«Στην περιοχή του Λάλα βρίσκεται το κυριότερο μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκεκριμένο μέτωπο κινείται από την περιοχή του Λάλα προς τη γειτονική περιοχή της Νεμούτας και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά διπλανή περιοχή με παρθένα βλάστηση».

Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχουν εστίες φωτιάς στην περιοχή Μιράκα, αλλά οι φλόγες δεν έχουν κατεύθυνση προς τη γειτονική Αρχαία Ολυμπία, ενώ υπάρχουν και άλλες μικρές εστίες στα περιοχές Χελιδόνι και Κρυονέρι».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «υπάρχουν εστίες στις περιοχές Κολίρι και Λαμπέτι, του Δήμου Πύργου», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα συγκεκριμένα σημεία αντιμετωπίζουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Η μάχη της κατάσβεσης σε όλη την επικράτεια

Στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Νύχτα – φρίκης στη Βόρεια Αττική με καμένα σπίτια και εκκενώσεις οικισμών: Ξεκίνησαν ρίψεις τα αεροσκάφη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: