Ωρα – μηδέν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Φύγετε τώρα καλούν οι δυτικές πρεσβείες, φόβοι για επίθεση από ISIS

Αναχώρηση αεροπλάνου από το αεροδρόμιο Hamid Karzai. EPA/STRINGER




Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίησή της τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν επί του παρόντος στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας

Στους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου συστήνεται να αποχωρήσουν αμέσως, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή και ενώ στελέχη των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί απειλών για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορούν να παρθούν αψήφιστα, τόνισε διπλωμάτης χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ.

Ο διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφερόταν στις προειδοποιήσεις των αρχών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή του αεροδρομίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι και Αφγανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχουν συρρεύσει στην περιοχή του αεροδρομίου με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Στέλεχος των Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν ότι φρουροί του κινήατος συνεχίζουν να προστατεύουν τους αμάχους έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ: «Οι φρουροί μας ρισκάρουν επίσης τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, είναι και αυτοί αντιμέτωποι με την απειλή (να διαπραχθεί επίθεση) από το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε το στέλεχος αυτό των Ταλιμπάν, που μίλησε με όρο να μην κατονομαστεί.

Aνάλογες προειδοποιήσεις επείγουσας απομάκρυνσης έστειλαν και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο και κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Την ίδια στιγμή πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διπλωμάτης ο οποίος βρίσκεται επιτόπου. Επι λέξει έκαν για απίστευτα μεγάλο πλήθος.

Ο διπλωμάτης, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σημείωσε πως περίπου 1.500 πολίτες των ΗΠΑ ή πρόσωπα που έχουν αμερικανική βίζα προσπαθούν να μπουν στο αεροδρόμιο. Διαβεβαίωσε ότι οι πτήσεις θα αυξηθούν σήμερα, ενώ χθες είχαν μειωθεί.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Μπλίνκεν: Απομένουν 1.500 Αμερικανοί στο Αφγανιστάν * Δεσμεύτηκαν οι Ταλιμπάν για αποχωρήσεις μετά την 31η Αυγούστου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: