Προ των πυλών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αδειες άνευ αποδοχών χωρίς απολύσεις στο Δημόσιο

Αθηναίοι και τουρίστες περπατούν στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Κυριακή 18 Ιουλίου 2021. Στην πλατεία Συντάγματος θα γίνουν έργα ανάπλασης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Mέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη από την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το σχέδιο θα κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

Πρώτον, δεν θα υπάρχει τελικά παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα ενεργοποιηθεί –για όσους είναι υποχρεωτικός– η άδεια άνευ αποδοχών.

Δεύτερον, ο χρόνος που θα τίθεται κάποιος σε αναστολή εργασίας θα προσδιορίζεται «έως το τέλος της πανδημίας». Αυτό σημαίνει πως όταν κριθεί πως δεν υπάρχει πλέον υγειονομικός κίνδυνος, ο υπάλληλος θα επανέλθει κανονικά στη θέση του. Πρόκειται για ρύθμιση που σκοπεύει να βάλει τέλος στη συζήτηση για απολύσεις.

Η τρίτη ρύθμιση που αναμένεται να υπαχθεί στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι το δικαίωμα που θα έχει ο εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα να ζητά να μάθει από τον εργαζόμενό του εάν έχει αποκτήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό βεβαίως δεν καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, ούτε αποτελεί λόγο απόλυσης. Αλλά είναι προφανές πως στον ιδιωτικό κλάδο δεν υπάρχει μονιμότητα

Το Σάββατο στο θέμα αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων ο υπουργός είπε: «Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση εξ αυτού του λόγου (σ.σ. μη εμβολιασμού για κορονοϊό) το θεωρείτε εφεύρεση του ‘Αδωνι Γεωργιάδη ή κάτι που συμβαίνει; H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν».

Αναφορικά με το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πεδία, το ηθικό και το νομικοπολιτικό.

«Αν ένας επιχειρηματίας κάνει την επιχείρησή του αμιγώς για εμβολιασμένους, και 1-2 εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι, θα θέλει να βάλει το σηματάκι ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι στο μαγαζί και δεν θα μπορεί. Από αυτό το σηματάκι θα εξαρτάται η επιλογή των πελατών αν θα μπουν ή όχι. Η επιλογή αυτών των εργαζομένων θα κοστίζει χρήματα και θέσεις εργασίας στην επιχείρηση» σημείωσε.

«Είναι εξαιρετικά ανήθικο, κάποιος κοιτώντας τον εαυτούλη του να αδιαφορεί για όλους τους άλλους. Βαθιά εγωιστική και ανήθικη πράξη» πρόσθεσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν «το έχουμε πει πολλές φορές».

Mε πληροφορίες από Καθημερινή, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Κορωναϊός: Στα 1.558 τα νέα κρούσματα, 10 θάνατοι, 123 διασωληνωμένοι * Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: