Η φύση έχει τρελαθεί: “Αγέλη” χιμπατζήδων επιτέθηκε σε γορίλες και σκότωσε δύο, για πρώτη φορά στα χρονικά

Γορίλας στο Εθνικό Πάρκο της Γκαμπόν. Photo via Loango National Park (http://africas-eden.com/gabon/)




Στο Εθνικό Πάρκο της Γκαμπόν στην Αφρική, χιμπατζήδες εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση σε γορίλες, γεγονός που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, οι χιμπατζήδες και οι γορίλες ήταν «άνετοι» όταν τύχαινε να συναντηθούν μεταξύ τους, δύο συγκεκριμένα περιστατικά βίας προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ και του Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας «Μαξ Πλανκ» της Γερμανίας που παρακολούθησαν την συνύπαρξη χιμπατζήδων και γοριλών στο Πάρκο για αρκετούς μήνες, καταγράφοντας τις αλληλεπιδράσεις.

«Στην αρχή, παρατηρήσαμε ότι οι χιμπατζήδες ούρλιαζαν, κάτι που συμβαίνει τυπικά όταν χιμπατζήδες από διαφορετικές “κοινότητες” τυχαίνει να συναντηθούν», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Λάρα Μ. Σάουδερν. «Έπειτα, ωστόσο, ακούσαμε ζώα να κτυπούν το στήθος τους, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστική συμπεριφορά των γοριλών. Συνειδητοποιήσαμε ότι οι χιμπατζήδες είχαν έρθει αντιμέτωποι με 5 γορίλες». Όπως σημειώνει, η συνάντηση κλιμακώθηκε σε επίθεση των χιμπατζήδων στους γορίλες.

Ειδικότερα, οι χιμπατζήδες «συμμαχούσαν» μεταξύ τους και ορμούσαν στους γορίλες, οι οποίοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα μικρά τους. Τελικά, 2 από τα μικρά χωρίστηκαν από τους γονείς τους και θανατώθηκαν από τους χιμπατζήδες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 2 περιστατικά αυτού του είδους. Το πρώτο διήρκεσε 52 λεπτά, ενώ η δεύτερη επίθεση κράτησε για 79 ολόκληρα λεπτά.

«Μέχρι τότε, οι συναναστροφές γοριλών και χιμπατζήδων ήταν ειρηνικές και φιλικές. Πολλές φορές τους είχαμε δει να ξεκουράζονται κάτω από τα ίδια δέντρα, ως και να παίζουν μεταξύ τους», σχολίασε η γνωσιακή βιολόγος του Πανεπιστημίου του Όσναμπρουκ, Σιμόνε Πίκα. «Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε για πρώτη φορά το γεγονός ότι η παρουσία χιμπατζήδων μπορεί να έχει θανατηφόρο επιρροή στους γορίλες. Πλέον θέλουμε να εξετάσουμε τους παράγοντες που μπορεί να συντελούν σε μια τέτοια συμπεριφορά», επεσήμανε ο πρωτευοντολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», Τομπίας Ντέσνερ.

Στα πλαίσια της μελέτης στο Πάρκο Γκαμπόν, οι επιστήμονες παρατήρησαν και ανέλυσαν την συμπεριφορά περίπου 45 χιμπατζήδων και γοριλών. Οι επιστήμονες εστίασαν στις μεταξύ τους σχέσεις, στην επικοινωνία τους, τις κυνηγετικές τακτικές τους και την χρήση διάφορων εργαλείων που έκαναν τα ζώα.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως η πρωτοφανής επιθετική συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στην διεκδίκηση τροφής από τους εκπροσώπους των δύο ειδών. «Το γεγονός ότι στο Πάρκο αυτό οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι ελέφαντες αναγκάζονται να μοιραστούν την τροφή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο ανταγωνισμό, ακόμη και τις θανατηφόρους συναντήσεις μεταξύ των ειδών», λέει ο Ντέσνερ.

Το Εθνικό Πάρκο «Λοάνγκο» της Γκαμπόν αποτελεί μια τεράστια προστατευόμενη έκταση, κοντά στα παράλια της χώρας. Το Πάρκο φιλοξενεί ελέφαντες, βουβάλια και πολλά άλλα είδη άγριας ζωής. Στο Πάρκο βρίσκει κανείς μεγάλους πληθυσμούς του Δυτικού Πεδινού Γορίλα, ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση.

Πηγή CNN

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Η πρώτη στον κόσμο ατσάλινη γέφυρα από 3D εκτυπωτή στα “κόκκινα φανάρια” του Άμστερνταμ [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: