Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Τι συζήτησε ο Δένδιας με τον Σούκρι στις Βρυξέλλες

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον κύπριο ομόλογό του Νίκος Χριστοδουλίδη και τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι στις Βρυξέλλες. Photo via twitter @NikosDendias




Σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Το πρόγευμα παρέθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στα μέλη του ΣΕΥ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, το Φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία (Grand Ethiopian Renaissance Dam/GERD), καθώς και οι σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, την υπό επεξεργασία Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Αιθιοπία και ιδιαίτερα την περιοχή του Τιγκρέι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναμένεται, επίσης, όπως αναφέρεται, να υπάρξει ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ενόψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε:

«Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Yair Lapid, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

»Και επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Σούκρι, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Οφείλω να πω ότι συζητήσαμε τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία – κάθε θέμα συμπεριλήφθη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Μπορέλ: Ευρωπαϊκή άμυνα, Αφγανιστάν και Λίβανος θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: