Η επιστολή των γερουσιαστών στον Πρόεδρο Μπάιντεν για την Κύπρο, δημιουργεί κινητικότητα: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Γίνονται πολλές διεργασίες στην Ουάσιγκτον μετά την αποστολή της επιστολής των Αμερικανών γερουσιαστών στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την Κύπρο και την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν.

Η προτροπή των Αμερικανών νομοθετών για συντονισμένες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε αίσθηση. Και επίσης είναι ένας μοχλός πίεσης για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία προκαλεί πολλαπλώς και σε πολλά μέτωπα.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Βεβαίως σε ότι αφορά τον ελληνικό χώρο, ο Ερντογάν εστιάζει στην Κύπρο και δεν ενοχλεί στο Αιγαίο και ειδικά στο Καστελόριζο. Από την Ουάσιγκτον παρακολουθούν την κατάσταση. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν αντέξει η λεγόμενη εκεχειρία στο Αιγαίο τις αναμενόμενες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο νησί

Εάν οι προκλήσεις είναι αυτές που αναμένει η Λευκωσία, σίγουρα η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Δεν μπορεί να μην βοηθήσει την Κύπρο. Εννοώ βεβαίως όχι με πολεμικά μέσα, διότι ο Ερντογάν δεν θα το τραβήξει μέχρι εκεί. Αλλά, στο νησί ο συναγερμός θα είναι κόκκινος.

Την Τρίτη, οι οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, υπό την ηγεσία της ΠΣΕΚΑ, διοργανώνουν μία μεγάλη εκδήλωση, στον απόηχο και της αποστολής της επιστολής των γερουσιαστών, για την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον ότι δήλωσαν συμμετοχή και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, η κ. Νάνσι Πελόσι, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης του Εβραϊκού Λόμπι, Ντέιβιντ Χάρις και οι πρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, ο κ. Μενέντεζ και ο κ. Μικς, και πολλοί άλλοι.

Αλλά όλοι αναμένουν ποιος θα αντιπροσωπεύσει την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτή την εκδήλωση. Στο παρελθόν συμμετείχε πολλές φορές ο σημερινός πρόεδρος. Θα κάνει την έκπληξη ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν ή θα μιλήσει στη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν; Ή κάποιος άλλος; Με τα σημερινά δεδομένα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συμμετέχει, αλλά ας περιμένουμε μέχρι την Τρίτη.

Όποιος και αν είναι, πάντως, θα μιλήσει γύρω στις 7.30 το βράδυ ώρα Κύπρου, άρα θα γνωρίζουμε μέχρι τότε το βαθμό της προκλητικότητας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Ίσως να απαιτείται απάντηση εκείνη τη στιγμή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί την κατάσταση επί του εδάφους καθώς έχει κινητοποιηθεί η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Η Αμερική έχει συστήσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια. Αλλά το αποτέλεσμα των προσπαθειών θα το δούμε και αυτό την Τρίτη, αν και το πρόγραμμα του Ερντογάν έχει ήδη ετοιμαστεί.

Θα κάνει ανακοινώσεις και για την Αμμόχωστο και για άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Αρχίζουν τα δύσκολα τώρα: Η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, ο Μπάιντεν, ο Μενέντεζ και η μεγάλη σύγκρουση: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: