Αρχίζουν τα δύσκολα τώρα: Η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν, ο Μπάιντεν, ο Μενέντεζ και η μεγάλη σύγκρουση: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις (Δ) και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, στο Λευκό Οίκο (Α). EPA, Tom Brenner, POOL




Έφτασε στο Λευκό Οίκο η επιστολή των 14 γερουσιαστών, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με αποδέκτη τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επιστολή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ομογενείς που ασχολούνται με το Ελληνικό Λόμπι.

Και αυτό επειδή καλύπτει απόλυτα τις ανησυχίες της Αθήνας και της Λευκωσίας για την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και για το Κυπριακό, καθώς ξεκαθαρίζεται ποιά πλευρά έχει την ευθύνη για τη μη εξεύρεση λυσης, 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Οι γερουσιαστές επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στην κατοχική Τουρκία.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Οι γερουσιαστές δεν καταδικάζουν μόνο αυτή την παράνομη επίσκεψη αλλά προσφέρουν και μία εξαιρετική επιλογή στον Αμερικανό πρόεδρο: Του ζητούν να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους για να τιμωρηθεί η Τουρκία, ακριβώς για τις ενέργειες της στην Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά από το εμπάργκο όπλων εναντίον της κατοχικής δυναμης, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, που ξεκινά μία παρόμοια προσπάθεια. Θα πάρει χρόνο,αλλά οι ομογενείς μας πιστεύουν ότι θα έχουν επιτυχία.

«Σας παροτρύνουμε», αναφέρουν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους προς τον κ. Μπάιντεν, «να συνεργαστείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστήσετε σαφές εκ των προτέρων ότι κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει την επανεγκατάσταση ή το άνοιγμα των Βαρωσίων θα αντιμετωπιστεί με πολυμερείς κυρώσεις».

Θα θυμίσω ξανά ότι κάπως έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια ακύρωσης της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Και συνέβη αυτό επειδή οι ομογενείς μας -με τη βοήθεια του γερουσιαστή Μενέντεζ και άλλων νομοθετών- μπόρεσαν να συνδέσουν αυτή την αγορά με το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία, κατά παράβαση των κανόνων του ΝΑΤΟ.

Τώρα, τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα, αν και υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, που σκέφτονται όπως και οι γερουσιαστές. Θα χρειαστεί και αυτή τη φορά μεγάλη προσπάθεια αλλά και χρήματα που θα πληρώσουν και πάλι οι Ελληνοαμερικανοί. Πρώτο ρόλο και πάλι, όπως και στο θέμα των F-35 και των S-400, παίζει η οργάνωση HALC.

Μου έκανε εντύπωση, ότι μόλις αναρτήθηκε στο Twitter από την HALC η ανακοίνωση αποστολής της επιστολής στο Λευκό Οίκο, ένας εκ των πρώτων που την χειροκρότησε, ήταν ο Μάικλ Καρπέντερ, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν, και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Καρμπέντερ θα είναι ο νέος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής του Κέντρου Μπάιντεν.

Πρέπει να σημειώσω ότι οι γερουσιαστές που υπογράφουν την επιστολή, όχι μόνο οι Δημοκρατικοί, διατηρούν φιλική σχέση με τον κ. Μπάντεν.

Συνήθως οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν απαντούν στις επιστολές. Αλλά πιστεύεται ότι αυτή θα απαντηθεί, για πολλούς λόγους.

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο Μπάιντεν, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι θα πράξει μέχρι τις 20 Ιουλίου, αλλά και μετά όταν ολοκληρωθεί η παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Προφανώς θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το καυτό θέμα το πήρε στα χέρια του ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος -εκτός άλλου απροόπτου- επειδή είναι ένας πολύ απασχολημένος άνθρωπος- θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες.

Μία σκέψη που φαίνεται να προκρίνεται είναι να κάνει μία πρώτη τοποθέτηση για τις σκέψεις της παρούσας κυβέρνησης, στην εκδήλωση των κυπριακών οργανώσεων -πρόκειται για την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς της τουρκικής εισβολής,που διεξάγεται κάθε χρόνο…

Εδώ το βίντεο του δελτίου ειδήσεων. Η ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal στο 28ο λπτό:

Θα “παγώσει” ο γερουσιαστής Μενέντεζ το διορισμό του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: