Ο κορωναϊός όλου του κόσμου θα ζύγιζε όσο ένα μήλο: Ή όσο ένα μικρό παιδί…

Photo by Artem Podrez from Pexels




Αν όλα τα σωματίδια του κορωναϊύ που περιτριγυρίζουν τους ανθρώπους της Γης μαζεύονταν σε ένα μέρος, θα ζύγιζαν κάτι ανάμεσα στο βάρος ενός μήλου και το βάρος ενός μικρού παιδιού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Ομάδα ερευνητών πρόσφατα υπολόγισε ότι κάθε ένας προσβεβλημένος από τον ιό κουβαλάει περίπου 10 με 100 δισεκατομμύρια σωματίδια του SARS-CoV-2 στην αιχμή της ασθένειας του. Αυτό δείχνει πως όλες οι μολύνσεις SARS-CoV-2 σε όλο τον πλανήτη, δηλαδή ανάμεσα στις 1 έως και 10 εκατομμύρια μολύνσεις καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, έχουν συλλογική μάζα κάπου στα 0.1 και 10 κιλά.

Για να υπολογίζουμε πόσο από τον ιό κάθε ένας ασθενής μπορεί να κουβαλάει, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγούμενες μετρήσεις παρμένες από τους πιθήκους του είδους των μακάκων, βασισμένες στο πόσο SARS-CoV-2 είχαν στην αιχμή της μόλυνσης τους σε διάφορους ιστούς στους πνεύμονες, αμυγδαλές, λεμφαδένες και στο πεπτικό σύστημα, που είναι γνωστοί για την ευαισθησία τους στον ιό. Έπειτα, πολλαπλασίασαν τα μόρια του ιού που βρέθηκαν σε κάθε γραμμάριο του ιστού στις μαϊμούδες με την μάζα του σε ανθρώπινους ιστούς, για να εκτιμήσουν τον αριθμό μορίων του ιού στους ανθρώπους.

Από προηγούμενους υπολογισμούς βασισμένους στην διάμετρο του ιού, ήξεραν ήδη ότι κάθε ένα άτομο του έχει μάζα ίση με 1 femtogram (10-15 γραμμάρια). Χρησιμοποιώντας την μάζα κάθε ατόμου και τον αριθμό των εκτιμώμενων ατόμων, υπολόγισαν ότι κάθε ένας άνθρωπος, στην αιχμή της μόλυνσης, κουβαλάει περίπου 1 μικρογραμμάριο ως και 10 μικρογραμμάρια του ιού.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στις 3 Ιουνίου στο ημερολόγιο ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Σπάνιες φωτογραφίες του Γανυμήδη: Το Juno της NASA πλησίασε τον παγωμένο δορυφόρο του Δία [video, photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: