Καθηγήτρια Λινού: Ποια εμβόλια συνιστά για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της Αθ. Λινού. ViaANT1
Απειρολάχιστες είναι πιθανότητες εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου από το εμβόλιο της AstraZeneca εάν από την πρώτη δόση δεν εμφανίστηκαν προβλήματα σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγηήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε: «Θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Για το γεγονός ότι είχε εξ αρχής συμβουλεύσει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα, όμως εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι, «δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες –κάτω των 50- το Johnson&Johnson» και συμβούλευσε τις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν εμβόλια mRNA.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Πανελλήνιες 2021: Σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: