Οι Ευρωπαίοι συνεδριάζουν συνέχεια, αλλά αποτέλεσμα μηδέν… Copyright: European Union
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τις ίδιες διαγνώσεις σε πολλά θέματα, αλλά οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν αποκλίνουν. Σε αυτό το στάδιο, βρίσκονται στη φάση της διευκρίνισης των διαφορών τους».
Τα παραπάνω υπογραμμίζει η Alexandra de Hoop Scheffer, διευθύντρια έρευνας στο German Marshall Fund, με τον Ian Bond, διευθυντή εξωτερικής πολιτικής στο Center for European reform να προειδοποιεί: «Αν και ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να μην κλιμακώσουν τις εμπορικές τους διαφορές με νέους δασμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι τις έχουν επιλύσει».
Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι μπορεί να χαιρέτισαν την αποχώρηση του Trump, ωστόσο η πλειοψηφία παραμένει επιφυλακή έναντι του διαδόχου του, με εξαίρεση τους Πολωνούς, Σκανδιναβούς και τις χώρες της Βαλτικής. «Υπάρχει μια μορφή πρόληψης», σημειώνει διπλωμάτης, «προσοχή και στάση αναμονής» για την Alexandra de Hoop Scheffer.
Κατά την δημοσιογράφο της εφημερίδας Le Figaro, Anne Rovan, στην πραγματικότητα, ο Joe Biden «δεν σημείωσε πολλούς πόντους» τελευταία στις Βρυξέλλες, καθώς αρκετές από τις ανακοινώσεις του, όπως η άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των εμβολίων ή η ελάχιστη φορολογία των πολυεθνικών, δεν έτυχαν θερμής υποδοχής.
Όχι μόνο δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση, αλλά δόθηκε εκ νέου η εικόνα, λανθασμένη σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, μιας Ευρώπης που καθυστερεί, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να δουν αυτή τη μορφή της μονομέρειας αμερικάνικου τύπου, η οποία δεν εξαλείφθηκε με την αποχώρηση του Donald Trump.
Για τον Pierre Vimont, συνεργάτη ερευνητή στο Carnegie Europe, «η λογική είναι πάντα η ίδια. Η Ουάσιγκτον αναλύει πού είναι τα συμφέροντά της, ξεκινά και θέλει να δει τους εταίρους της να ακολουθούν. Αυτή είναι η αμερικανική μέθοδος».
Προφανώς η μέθοδος θα είναι η ίδια και ως προς την Κίνα, σημειώνει η δημοσιογράφος, τονίζοντας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να εντάξουν πλήρως τους Ευρωπαίους στο ψυχρό πόλεμο τους έναντι του Πεκίνου, εξ ου και ο Biden, προκειμένου να διαχειριστεί μια Γερμανία, οικονομικά πολύ συνδεδεμένη με το Πεκίνο, έδωσε ήδη υποσχέσεις, αποκηρύσσοντας την επιβολή κυρώσεων κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
«Απέναντι στην αδιαλλαξία του Biden, είναι η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που προωθείται από τον Emmanuel Macron και την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν αρχίσει να αποδέχονται κατά την προεδρία Trump, που κινδυνεύει να καταρρεύσει», σημειώνει η δημοσιογράφος, με ευρωπαϊκή πηγή της να υποστηρίζει, ότι «αυτό ήδη συμβαίνει» καθώς στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία και μεταξύ των χωρών της Βαλτικής, «υπάρχει πολύ λιγότερη όρεξη για αυτά τα θέματα».
Ωστόσο, όπως τονίζεται, η πρόκληση είναι ζωτικής σημασίας, με διπλωμάτη να επισημαίνει: «Είτε η Ένωση παρατάσσεται πίσω από τους Αμερικανούς για να συλλέξει μερικά ψίχουλα, είτε προχωρά μόνη της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.»
ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – Visite de Joe Biden: les Européens entre prudence et attentisme
Η επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν ευκαιρία για τον Μπάιντεν “να τον βάλει στη θέση του”…