Γνωρίζει καλά τον Τζινπίνγκ, δηλώνει ο Πρόεδρος Μπάιντεν: “Δεν είμαστε παλιοί φίλοι” με τον Κινέζο ηγέτη…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ομιλεί στο κτίριο Eisenhower Executive Office, στην Ουάσιγκτον. EPA, Samuel Corum / POOL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η Κίνα προσπαθεί σκληρά να εμφανιστεί ως αξιόπιστη χώρα, όσον αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το Πεκίνο πράγματι προσπαθεί να καταλάβει την προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, αν θα ζητούσε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σαν «παλιός φίλος προς έναν παλιό φίλο», να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέλουν να καθορίσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας, δεν είμαστε παλιοί φίλοι. Πρόκειται ξεκάθαρα για δουλειά».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα προτρέψουν άλλες χώρες να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό της επόμενης πανδημίας και θα διευκολύνει τη γρήγορη ανταπόκριση.

  • Η Ρωσία προστατεύει τους κυβερνοπειρατές που εδρεύουν στο έδαφός της με αντάλλαγμα τη βοήθειά τους, υποστηρίζει Αμερικανός αξιωματούχος

Η Ρωσία προστατεύει τους χάκερ που εδρεύουν στο έδαφός της σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά τους «σε τομείς που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση», υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εξαπολύθηκαν πολλές επιθέσεις με λυτρισμικό από το ρωσικό έδαφος», είπε ο Τζον Ντίμερς, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η ρωσική κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στο να τις ανέχεται αλλά εμποδίζει τις προσπάθειες των αμερικανικών αρχών να τις καταπολεμήσουν», πρόσθεσε, σε ένα φόρουμ που οργάνωσε το εξειδικευμένο σε θέματα κυβερνοασφάλειας μέσο Cyberscoop.

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εταιριών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι θέλει να θέσει το ζήτημα αυτό στον ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Γενεύη.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε σύμπραξη με τους κυβερνοεγκληματίες. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «γελοία» την ιδέα ότι η χώρα του θα μπορούσε να διεξάγει έναν κυβερνοπόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.

Όμως, σύμφωνα με τον Ντίμερς, η Ρωσία και η Κίνα «κοιτούν αλλού» όταν οι κυβερνοεγκληματίες δρουν από το έδαφός τους «εφόσον δεν στοχοθετούν Ρώσους ή Κινέζους και χρησιμοποιούν τα εργαλεία και τα ταλέντα τους για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών».

Ακόμη χειρότερα, η Ρωσία εμποδίζει τους Αμερικανούς ερευνητές, ιδίως όταν προσπαθούν να επιτύχουν την έκδοση κάποιου χάκερ, συνέχισε ο Ντίμερς. Όταν μια τρίτη χώρα συλλαμβάνει έναν κυβερνοπειρατή που διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη και το πρόσωπο αυτό αφήνεται ελεύθερο υπό όρους, «του δίνεται η έγκριση να επιστρέψει στη Ρωσία». Η Μόσχα μπορεί επίσης να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και να ζητά την έκδοση των προσώπων αυτών στη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κατηγορητήριο σε βάρος του, απλώς και μόνο για να τα επαναπατρίσει», ισχυρίστηκε.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Γενεύη, Switzerland

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν το ξεκαθάρισε στον Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν θέλει κανείς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: