Δημοσκόπηση: Ποιοί και πόσοι τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα

Εμβολιαστικό κέντρο στα νότια προάστια των Αθηνών. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Δύο στους τρεις πολίτες είναι υπέρ της άποψης ότι ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων, αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.

Κατά της υποχρεωτικότητας τάσσεται το 32,6% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Πιο ένθερμες υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες όπου τα σχετικά ποσοστά είναι πολύ υψηλά (πάνω από 78,8% στους άνω των 65 ετών).

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις νεότερες ηλικίες. Μεταξύ των 17 έως 44 ετών, υπέρ της υποχρεωτικότητας τάσσεται το 53,8% των ερωτηθέντων. Επίσης «όχι» στην υποχρεωτικότητα λέει ένα 41,4% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 39,3% όσων ψηφίζουν ΚΚΕ. Σημειωτέον ότι «όχι» στην υποχρεωτικότητα απαντά και το 44,4% των δημοσίων υπαλλήλων.

Κυρώσεις αλλά όχι απολύσεις

Στο ερώτημα, κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν ποινές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, μόνο ένας στους δέκα (9,6%) ζητά την απόλυσή τους ή τη μείωση του μισθού τους (9,2%). Σε υψηλά ποσοστά (45,8%), βρίσκονται όσοι προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης της πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία. Υπάρχει πάντως και ένα 24,7%, το οποίο δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Προβάδισμα 16,4% της ΝΔ

Όσον αφορά το πολιτικό τοπίο, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 16,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (37,6%-21,2%), ενώ το κυβερνητικό έργο αντιμετωπίζεται θετικά (55,2%). Μάλιστα οι πολίτες βαθμολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με κομβικές επιλογές της, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία, αλλά και την τρέχουσα καθημερινότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% είναι στην 3η θέση, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 5,5%, 3,5% και 3,0% αντιστοίχως.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 55,6% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών.

Επιπλέον, το 53,4% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 25,8%.

Mε πληροφορίες από εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας από σήμερα: Εως τους 37 βαθμούς το θερμόμετρο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: