Το βάρος βρίσκεται στην Τουρκία, δήλωσε ο Πρωθυπουργός: Περιμένει τον Τσαβούσογλου για να “του τα πει”…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και τα παιδιά του παρέστη στο μνημόσυνο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ Ακρωτηρίου στα Χανιά, Σάββατο 29 Μαΐου 2021. Παρούσα ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός καλεί σε βελτιωμένους δεσμούς με την Τουρκία, καθώς περιμένει στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης για να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα του αναζητά βελτιωμένους δεσμούς με τη γειτονική και μακροχρόνια εχθρική Τουρκία, αλλά το βάρος βρίσκεται στην Άγκυρα, προκειμένου να απέχει από αυτό που αποκάλεσε «προκλήσεις, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική», αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγήθηκαν της επίσκεψης στην Αθήνα του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), καθώς οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να διορθώσουν τεταμένες σχέσεις από μια σειρά διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ο μόνος τρόπος προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα, που προσπαθούμε και επιθυμούμε, είναι ο τερματισμός των προκλήσεων, των παράνομων ενεργειών και της επιθετικής ρητορικής», όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων με τον επισκέπτη Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Μόνο τα «μετρημένα βήματα της Τουρκίας είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα», όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στις κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Το Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε κίνητρα στην Τουρκία, ώστε να βελτιώσει τη συνεργασία για θέματα μετανάστευσης και εμπορίου εν μέσω ανησυχιών για τις ενεργειακές φιλοδοξίες της χώρας στη Μεσόγειο που οδήγησαν σε μια οξεία αύξηση στην ένταση με τα κράτη μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο που οδήγησαν σε αντιπαράθεση πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία επιμένουν για δεκαετίες σε μια μακρά σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, όπως και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Μετά την κλιμάκωση της έντασης πέρσι οι δύο χώρες αναζήτησαν μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε την Τουρκία στα μέσα Απριλίου για συνομιλίες με τον Cavusoglu. Αλλά η κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή τους κατέληξε σε μια σπάνια δημόσια ανταλλαγή κατηγοριών, με τους Υπουργούς να ανταλλάσσουν μεταξύ τους αιχμές και να απαριθμούν αντίστοιχα τα παράπονα των χωρών τους.

Ένα από τα παράπονα στα οποία αναφέρθηκε ο Cavusoglu αφορούσε τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, που η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μια θρησκευτική μειονότητα, αλλά η Τουρκία αναφέρεται σε αυτήν ως και εθνική τουρκική μειονότητα.

Η κοινότητα ζει κυρίως στη Θράκη, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ο Cavusoglu αναμενόταν να επισκεφθεί μέλη της σε ιδιωτική επίσκεψη την Κυριακή, ενόψει του επίσημου ταξιδιού του στην Αθήνα τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: Associated Press – Greek PM calls for improved ties with Turkey

Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί: Η φράση της Προέδρου που συγκλόνισε… (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: