Θύμωσε ο Λε Ντριάν: Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Γαλλία εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών

File photo: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Παρίσι κλήθηκε χθες Κυριακή στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, μετά την εκτροπή από τις λευκορωσικές αρχές αεροσκάφους της γραμμής το οποίο εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό.

«Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Γαλλία (σ.σ. Ιγκόρ Φίσενκα) κλήθηκε απόψε στο Κε ντ’ Ορσέ κατ’ απαίτηση του υπουργού (Εξωτερικών) Ζαν-Ιβ Λεντριάν», ανέφερε το ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Γαλλία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» εκτροπή, από τις αρχές της Λευκορωσίας, ενός αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ένας Λευκορώσος αντιφρονών και ζήτησε να δοθεί μια απάντηση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία να επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κάνοντας λόγο για «μια απολύτως απαράδεκτη ενέργεια» εκ μέρους του Μινσκ.

“Απολύπτως απαράδεκτη” ενέργεια, κατά τον πρωθυπουργό Μιχόλ Μάρτιν

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την εκτροπή, από τη Λευκορωσία, ενός επιβατικού αεροσκάφους της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους.

«Η εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος είναι απολύτως απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε «μεγάλη ανησυχία» στην Ευρώπη.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Παρίσι, France – Δουβλίνο, Ireland

Η Λιθουανία ζητεί από τις ΗΠΑ «σθεναρή διατλαντική αντίδραση»: Διενεργείται έρευνα για «τρομοκρατία»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: