Στρατηγός Φλώρος για Τουρκία: “Eργαλειοποιώντας τους μετανάστες, προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της”

O Α/ΓΕΕΘΑ Κων/νος Φλώρος στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Photo via delphiforum




Κατά την τοποθέτηση του στο  6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στο Ζάππειο, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων/νος Φλώρος προέβη σε μια ανάλυση σχετικά με την γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλά και τις προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε στο δημοσιογράφο Αντώνη Δελατόλα τα κυριότερα σημεία έχουν ως εξής:

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, κύριε Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας και είναι ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να πω δυο λόγια για το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε. Επίσης, θα ήθελα πριν ξεκινήσω να ευχηθώ συγχαρητήρια καταρχήν στους διοργανωτές για το φετινό φόρουμ και να ευχηθώ την επόμενη χρονιά να μπορέσουμε να το κάνουμε δια ζώσης, όπως το κάνουμε και με φυσική παρουσία, όλοι μαζί και να έχει τη λάμψη που του αρμόζει.

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της Ελλάδος εξαιτίας της φύσεως της χώρας και της γεωγραφίας και της θέσεώς της, η ιστορία και η γεωγραφία εν πολλοίς, καθορίζουν τη γεωπολιτική και την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας. Αυτή η διφυής υπόσταση της Ελλάδος ως κράτους, όπως την περιέγραψε ο Βενιζέλος, δηλαδή που βρίσκεται στο άκρο των Βαλκανίων, αλλά λόγω της γεωγραφίας της φαίνεται σαν να εισχωρεί και να έρχεται πάρα πολύ κοντά στη Μεσόγειο, της δημιουργεί αυτήν την δυνατότητα να επηρεάζει και να επηρεάζεται όμως και από την περιοχή των Βαλκανίων και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα. Ιδιαίτερα τώρα, σήμερα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο κόσμος και στενότερα η περιφέρειά μας, το περιφερειακό μας σύστημα, οι αλληλεπιδράσεις είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο έντονες. Όταν γίνεται κάτι στην περιοχή της Αφρικής ή στην υποσαχάρια Αφρική ή στη Μέση Ανατολή ή ακόμα μακρύτερα, επηρεάζεται και η Ελλάδα από αυτά. Ο ρόλος της Ελλάδος, όπως είπατε στην εισήγησή σας, ήταν σταθεροποιητικός και είναι σταθεροποιητικός.

  • Η περιοχή, όμως, διαρκώς μεταλλάσσεται και διαρκώς, θα μπορούσα να πω, αυξάνεται ο βαθμός αστάθειας. Αυτή η αστάθεια, λοιπόν, που μας έκανε, μας κάνει και θα μας κάνει και στο μέλλον γιατί δεν φαίνεται να συχνάζει η περιοχή στο ορατό πολύ σύντομο μέλλον, μας κάνει να ανησυχούμε και να μην παίρνουμε ούτε ελαφρά την κατάσταση, αλλά ούτε να την αντιμετωπίζουμε σαν κάποια κοινοτυπία. Αυτό το πράγμα μας αναγκάζει να είμαστε μια χώρα, η οποία παρά τον πληθυσμό της τον μικρό, παρά το ΑΕΠ της, μας αναγκάζει να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Βέβαια, εκτός από τις περιφερειακές αιτίες αστάθειας, στις οποίες αναφέρθηκα, τις οποίες θα συγκεκριμενοποιήσω αμέσως μετά, υπάρχει ο αναθεωρητικός ρόλος της Τουρκίας.

Όντας λοιπόν ένα κράτος που βιώνει από πολύ κοντά τον αναθεωρητισμό μιας δύναμης όπως η Τουρκία και ζώντας σε μια περιοχή, όπου έχουμε πηγές αστάθειας και αναφέρομαι σε αυτό το παλαιότερο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην πολιτική και οικονομική κρίση, η οποία σπαράσσει το Λίβανο. Είμαστε, λοιπόν, σε μια περιοχή που ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το νου μας πάντα εν εγρηγόρσει, προκειμένου, αφενός να αντιμετωπίζουμε αναδυόμενες προκλήσεις που μας επηρεάζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, να αντιμετωπίζουμε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και εν τέλει να μπορούμε να παρέχουμε το αγαθό  αυτό για το οποίο υπάρχουμε, το αγαθό της ασφάλειας στην Ελληνική Κοινωνία, στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου το Κράτος μας, μέσα σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, να μπορεί να πορεύεται και να αναπτύσσεται με σκοπό την ευημερία του πληθυσμού, της κοινωνίας, του λαού.

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο ότι οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές. Πέρσι, τέτοια εποχή ή λίγο πριν, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση στον Έβρο. Η Τουρκία, εργαλειοποιώντας τους μετανάστες, προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της στο Κράτος μας. Προφανώς, μέσα στην κατεύθυνση της Κυβέρνησης και τις εντολές της Πολιτικής Ηγεσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν και σταμάτησαν αυτήν την απόπειρα.

  • Και η επόμενη χρονιά, και η συνέχεια της χρονιάς μάλλον, δεν ήταν ήσυχη. Είχαμε τις προκλήσεις στον αέρα, είχαμε συνέχεια την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θάλασσα, το Oruc Reis, το θυμόμαστε όλοι. Ήταν μια έντονη περίοδος, πολύ έντονη, με πολλές μονάδες στρατιωτικές στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, κυρίως ο στόλος το καλοκαίρι πέρσι. Ήταν μια περίοδος που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γίνει κάτι, ένα ατύχημα και αυτό με φέρνει σε αυτό το οποίο μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο, η συγκέντρωση τόσων δυνάμεων, το να βιώνονται τόσο έντονα οι καταστάσεις και να βρίσκονται τόσο πολύ κοντά Ένοπλες Δυνάμεις διαφόρων χωρών, προκαλώντας την μεριά της Τουρκίας, ερχόμενοι σε δικό μας χώρο στον εναέριό μας χώρο, ή στις θάλασσες δικαιοδοσίας μας, ή αμφισβητώντας πολλά πράγματα από αυτά τα οποία συνιστούν την κυριαρχία ενός Κράτους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος και ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει.

 

Αντώνης Δελατόλας

Βλέπουμε κύριε Αρχηγέ την Τουρκία να αλλάζει πολλές φορές τη στρατηγική της. Είναι πολλές φορές, σχεδόν πάντα, επιθετική. Το είδαμε στον Έβρο που πράγματι εκεί αντιμετωπίστηκε πάρα πολύ καλά και το έκανε και στο Αιγαίο, όπου μόλις αναφερθήκατε. Η δυνατότητα που έχουμε εμείς μπορεί να ενισχυθεί με Συμμαχικές Δυνάμεις όταν φτάνουμε στις δύσκολες στιγμές και ποιος μπορεί να είναι και ο ρόλος του ΝΑΤΟ που δεν τον έχουμε δει να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις κρίσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα;

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Κατ’ αρχήν οφείλω να πω ότι ένα κράτος, κάθε σοβαρό κράτος, οφείλει να είναι τελείως αυτοδύναμο και αυτάρκες σε ότι αφορά την υπεράσπιση της βασικής δυνατότητας που πρέπει να έχει, δηλαδή της επιβίωσης. Η επιβίωση είναι ένα πράγμα για το οποίο πρέπει να μπορείς να το εξασφαλίσεις μόνος σου. Αυτό, λοιπόν, μπορούμε να το εξασφαλίσουμε μόνοι μας σαν Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στα χρόνια που πέρασαν έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα. Υπήρχε μια κάμψη την προηγούμενη δεκαετία. Τώρα, όμως, και πάλι έχουμε προϋπολογισμούς ικανούς να μας φέρουνε σε ακόμα καλύτερο επίπεδο από αυτό που είμαστε.

  • Το επίπεδο, όμως, στο οποίο είμαστε δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανένας ότι είναι απόλυτα ικανό να ανταπεξέλθει και να διασφαλίσει το αγαθό της επιβίωσης, όπως είπα, της ασφάλειας  και φυσικά να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας. Όμως, πριν φτάσουμε σε αυτό, δηλαδή στην εκπλήρωση ή στην εκτέλεση της κύριας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι αυτό το οποίο είπα, πριν φτάσουμε σε κάποια μορφή σύρραξης κτλ, η αποστολή μας, η θέλησή μας, η βούλησή μας είναι να μη φτάσουμε εκεί. Και αν φτάσεις εκεί, αυτό το οποίο σου εξασφαλίζει να μη φτάσεις εκεί ποτέ είναι η αποτροπή. Η αποτροπή, λοιπόν, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προφανώς εκ του αποτελέσματος δουλεύει.

Για να χτίσεις την αποτροπή, ναι μεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτές καθ’ αυτές να μπορούν να αποτρέψουν τον αντίπαλο, όμως ποτέ δεν βλάπτουν και συνεργασίες, συνέργειες ακόμα και συμμαχίες με άλλα κράτη. Σε αυτόν τον τομέα, λοιπόν, η Ελλάδα ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αλλά τίποτα δεν γίνεται εν κενώ και τίποτα δεν ανακαλύπτεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει αναπτύξει ένα πλέγμα σχέσεων με πολλά κράτη της περιοχής, σημαντικά κράτη της περιοχής. Φυσικά με την Κύπρο, αλλά αναφέρομαι σε άλλα κράτη που είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία προσφάτως.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Με τη Σαουδική Αραβία μέχρι στιγμής δεν είχαμε τόσο έντονες και καλές σχέσεις, είχαμε βέβαια καλές σχέσεις αλλά όχι τόσο έντονες. Όπως θα θυμάστε, τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά αεροσκάφη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ήρθαν στην Ελλάδα, έμειναν και συνεκπαιδεύτηκαν με τα δικά μας αεροσκάφη, αλλά και με τις υπόλοιπες Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί η άσκηση που έγινε, έγινε και με καράβια του στόλου, έγινε και με χερσαίες δυνάμεις. Ο Σαουδάραβας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήρθε για πρώτη φορά Σαουδάραβας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα και πολύ σύντομα, μέσα στο μήνα θα ταξιδέψω και εγώ στη Σαουδική Αραβία και θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 

Αντώνης Δελατόλας

Στο κομμάτι των Ευρωπαϊκών χωρών;

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Βεβαίως το Ισραήλ είναι πολύ σημαντικός παίκτης στην περιοχή και έχουμε σχέσεις, οι οποίες έρχονται από παλαιότερα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν ενδυναμωθεί πάρα πολύ και βέβαια θα πρέπει να αναφερθούμε στις πολύ καλές, ιδιαίτερα σημαντικές.

[…]

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Αυτά τα πράγματα κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους κατεδείχθησαν και στην πράξη, όταν είχαμε την έλευση των αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πέρσι το καλοκαίρι εδώ, στον υπόλοιπο χώρο και όλες αυτές τις συνεργασίες και συνεπιχειρούμε ουσιαστικά όταν τα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα εισέρχονται στη Μεσόγειο και έρχονται στην περιοχή ενδιαφέροντός μας.

 

Αντώνης Δελατόλας

Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση σας, γιατί είστε στη θέση που είστε. Θα ήθελα όμως να διατυπώσω την ερώτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος, η ελληνική κοινωνία που έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για τους εξοπλισμούς και με διακομματική στήριξη. Μπορεί κανείς να μιλήσει για ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή ή αυτή φαίνεται να έχει ανατραπεί υπέρ της Τουρκίας;

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Θα σας πω, δεν είναι καθόλη η θέση μου. Μπορώ να σας απαντήσω ευθέως. Σας απαντώ, λοιπόν, ευθέως ότι τα νούμερα, οι αριθμοί, είναι κάτι το οποίο βεβαίως μετράει, αλλά οι αριθμοί δεν είναι το απόλυτο μέγεθος το οποίο θα μας καταδείξει εκ των προτέρων, αν θα κερδίσει ο Α’, ο Β’, ο Γ’ ή ο Δ’. Κατ’ αρχήν οφείλω να τονίσω, ότι εμείς δεν είμαστε για να κάνουμε τον πόλεμο, εμείς είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Η όποια ενδυνάμωση, λοιπόν, και τα όποια χρήματα δαπανώνται και δαπάνες που γίνονται για την άμυνα είναι για να αποτρέψουμε τους αντιπάλους να μπορέσουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε μας.

  • Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες έχει δαπανήσει πολλά χρήματα και βεβαίως, όπως είπα και στην αρχή της εισήγησής μου, ίσως δυσανάλογα με το μέγεθός της. Ένα γεγονός είναι αυτό. Ένα άλλο γεγονός, όμως, είναι ότι υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα κάνει αυτές τις δαπάνες. Και η αιτία δεν είναι άλλη από τον αναθεωρητισμό της γείτονος, ο οποίος προϊόντος του χρόνου συνεχώς μεγαλώνει και βρίσκει και άλλα σενάρια, αναφέρομαι στο ευφάνταστο σενάριο της γαλάζιας πατρίδας, το οποίο αποτελεί το δισκοπότηρο, αποτελεί νέο αφήγημα στο οποίο εκεί έχει συγκεντρώσει την Υψηλή Στρατηγική η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως αυτά τα πράγματα δεν συνάδουν ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με κάτι άλλο που να μπορεί κάποιος όντως να κάτσει να συζητήσει σοβαρά τέτοιες απαιτήσεις.

Τα χρήματα, λοιπόν, που δαπανώνται, δαπανώνται για συγκεκριμένο λόγο. Και τα χρήματα που δαπανώνται, προϊόντος του χρόνου, δαπανώνται και για άλλες αιτίες. Γιατί η αστάθεια, όπως είπα, στην περιοχή μεγαλώνει και αναφύονται και άλλοι παράγοντες αστάθειας. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, είναι ότι η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, με αυτά που έχει τώρα, όχι προσδοκώντας αυτά που θα κάνουμε, όχι προσδοκώντας αυτά που έχουμε προγραμματίσει, έχουμε βάλει στη γραμμή και θα γίνουν στα επόμενα χρόνια, με αυτά που έχουμε τώρα μπορούμε απολύτως να αντιμετωπίσουμε την απειλή, μπορούμε απολύτως να αποκλείσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση και μπορούμε απολύτως να διαφυλάξουμε το αγαθό της επιβίωσης και να εξασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την Εθνική Ανεξαρτησία. Απολύτως, στον απόλυτο βαθμό.

 

Αντώνης Δελατόλας

Να κλείσουμε την πρώτη μας συζήτηση μαζί σας, με μια υπενθύμιση, πιστεύω να μην ξεχάσετε το ρόλο του ΝΑΤΟ που σας ρώτησα.

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Το ρόλο του ΝΑΤΟ, να σας πω για τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

 

Αντώνης Δελατόλας

Στις κρίσεις που περάσαμε εδώ και δυο-τρία χρόνια.

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Βεβαίως, με συγχωρείτε που δεν απάντησα σε αυτό. Πριν από αυτό, όμως, να πω μια τελευταία φράση για το προηγούμενο, αν τα νούμερα ήταν απλά αυτά που θα δείχνανε ποιος θα είναι νικητής και ποιος θα είναι ο ηττημένος, ούτε το 1821 θα είχαμε ξεκινήσει τίποτα. Οι Έλληνες πάντα ήταν λιγότεροι όταν ξεκινούσαν τις συγκρούσεις, που δεν τις ξεκινάνε οι Έλληνες, όταν μπαίναν σε συγκρούσεις. Κι αν τα νούμερα μετρούσαν, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε πολέμους, θα καθόμασταν να βλέπαμε ποιος είναι πιο δυνατός, μπράβο, έλα πάρτα και τελειώσαμε.

 

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις, η Ελλάδα είναι ένα Κράτος, το οποίο από πολλών ετών στη Συμμαχία, ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει στον ανώτατο βαθμό και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετέχουμε σε πολλές επιχειρήσεις, συμμετέχουμε σε πολλές αποστολές, συμμετέχουμε εκεί που νομίζουμε, η Πολιτική Ηγεσία μας λέει που υπηρετούμε το Εθνικό Συμφέρον.

  • Με το ΝΑΤΟ έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη. Δεν περιμένουμε να μας βοηθήσει κανένας όπως σας είπα, αλλά ως μέλος του ΝΑΤΟ, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας, αναμένουμε και ανάλογες συμπεριφορές. Τα τελευταία χρόνια, βεβαίως, έχουμε νατοϊκή βοήθεια, που όπως ξέρετε είναι η “Aegean activity”, έτσι όπως λέγεται στην αγγλική, η οποία παρέχει πλοίο που είναι για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, υποβοηθητικά, μαζί με τον Frontex, που είναι βέβαια άλλου φορέα υπευθυνότητα αυτά τα πράγματα, εννοώ του Λιμενικού.

Αλλά η συνέργεια μεταξύ Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού και Ενόπλων Δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη και βεβαίως το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ που μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, οι αποφάσεις γίνονται και παίρνονται με ομοφωνία και αποφάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το ελληνικό εθνικό συμφέρον δεν λαμβάνονται το ίδιο κάνουν όλα τα κράτη.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ξεκάθαρο το μήνυμα Παναγιωτόπουλου στον Ερντογάν: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: