Συμφωνία-σταθμός Ισραήλ και ΗΑΕ για το φυσικό αέριο: Το ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Gargash, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου, στην Πάφο της Κύπρου, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δικτύου Al Jazeera, αναφέρεται στην μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον Αύγουστο του 2020, όταν υπέγραψαν σύμφωνο εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

Πρόκειται για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η εταιρεία Mubadala Petroleum που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ, για την αγορά του μεριδίου 22% του Ισραήλ στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Το κείμενο υπογράφει ο Nikolay Kozhanov, καθηγητής στο Κέντρο Gulf Studies, στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Μολονότι ο αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι η πρόσφατη κλιμάκωση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και οι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το πολιτικό ρίσκο της επένδυσης στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Mubadala να ολοκληρώσει τη σύμφωνο ορόσημο.

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής ανάλυση των δυναμικών που διαμορφώνονται στην περιοχή και οδήγησαν στη συμφωνία αυτή, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία της αλλά και το γιατί αυτή θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τον τελευταίο γύρο συγκρούσεων. Εξετάζεται αναλυτικά η σημασία που έχει η επένδυση για κάθε ένα από τα δύο μέρη.

Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφεται το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και άλλων δρώντων, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται το μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ του αγωγού EastMed, και επισημαίνεται ότι η Τουρκία, ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης, όπως χαρακτηρίζεται, βλέπει το εγχείρημα αυτό ως απειλή στις εδαφικές της αξιώσεις στη Μεσόγειο.

Περαιτέρω, η Τουρκία πιστεύει ότι ο αγωγός, ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία για να συνδέσει το Ισραήλ με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, θα υπονόμευε το στάτους της ως ενός ενεργειακού κόμβου που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στο πρότζεκτ και έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την ολοκλήρωσή του.

Αναφορά γίνεται επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) που δημιούργησαν το 2020 το Ισραήλ, μαζί με Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ιορδανία, και την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Ιταλία και η Γαλλία γρήγορα εντάχθηκαν στο Φόρουμ ως μέλη, ενώ δόθηκε καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, The billion-dollar UAE-Israel gas deal will go forward

Μιχάλης Ιγνατίου σε OmegaTv: Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι θυμωμένος με τον Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: