Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινής αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ: Εκμετάλλευση από τον Ερντογάν

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών σημειώθηκαν πάλι στην Ιεροθσαλήμ με αφορμή το σχέδιο εποικισμών που αποφάσισε η ισραηλινή κυβέρνηση. EPA, ABIR SULTAN




Η τελευταία έξαρση βίας συμπίπτει με την ιερή νύχτα του Ισλάμ Laylat al-Qadr, μία ημέρα μετά την έφοδο της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ και τον τραυματισμό 205 Παλαιστινίων, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινής αστυνομίας έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Σάββατο, καθώς δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνων πιστών προσεύχονταν στο κοντινό τέμενος Al-Aqsa.

Τα τέσσερα μέλη του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ – εξέφρασαν “βαθιά ανησυχία” για τη βία στην Ιερουσαλήμ. 

Οι απεσταλμένοι αναφέρουν σε κοινή τους επιστολή ότι “σημείωσαν με σοβαρή ανησυχία τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από σπίτια στα οποία έχουν ζήσει για γενιές… και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες απλώς θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο περιβάλλον. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών ιερών αυτών ημερών”.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνέρχεται σε έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα, ωστόσο είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του Ισραήλ, εκτός εάν τα αραβικά κράτη, κυρίως όσα έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αποφασίσουν να αναλάβουν ουσιαστική δράση, εκτιμά ο Marwan Bishara, πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera

Ο Τούρκος Πρόεδρος  Recep Tayyip Erdogan καταδίκασε την έφοδο της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Al-Aqsa στην Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή.

“Καταδικάζουμε έντονα τις αποτρόπαιες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του τεμένους #AlAqsaMosque, οι οποίες δυστυχώς εξαπολύονται κάθε Ραμαζάνι”, έγραψε ο Erdogan στο Twitter.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera

Η εμφάνιση του συμβούλου του Μπάιντεν στο Κουρδιστάν ταράζει την Άγκυρα: Πρόβλημα η νέα ένταση με το Ιράκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: