Παραβιάσεις και δημόσιες καταγγελίες λίγο πριν την εκλογική μάχη στην Κύπρο: Και Fake News;

File photo: Από την παράδοση των καλπών στους υπευθύνους των εκλογικών κέντρων για τις Βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, Λευκωσία 28 Μαΐου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Στο παρά ένα της έναρξης της εκλογικής διαδικασίας, για τις βουλευτικές εκλογές και ενώ  η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει για σήμερα τη μετάδοση διαφημίσεων από υποψηφίους, τόσο ο Έφορος Εκλογών όσο και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν δεχθεί καταγγελίες.

  • Οι καταγγελίες στρέφονται τόσο εναντίον κομματικών επιτελείων για διαφημιστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, όσο και για «παρενόχληση» ψηφοφόρων.

 Στο μεταξύ ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, προέβησαν σε δημόσια καταγγελία με το τελευταίο να κατηγορεί την ΕΔΕΚ για προπαγανδιστική προσέλκυση ψηφοφόρων.

Το ΑΚΕΛ προέβη σε επίσημη καταγγελία στον Γενικό Έφορο Εκλογών και στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σημειώνοντας πως άτομα εκ μέρους της ΕΔΕΚ επικοινωνούν με τα μέλη του κόμματος, παροτρύνοντάς τους να ψηφίσουν την ΕΔΕΚ για να ανακοπεί η άνοδος του ΕΛΑΜ.

Το ΑΚΕΛ καλεί σε ανακοίνωση τους ψηφοφόρους του κόμματος «να κλείσουν τα αυτιά τους σ’ αυτές τις προβοκατόρικες και ανέντιμες μεθοδεύσεις».

Προειδοποιεί για fake news ο ΔΗΣΥ

Νωρίτερα, ο ΔΗΣΥ έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους του κόμματος για fake news τα οποία κυκλοφορούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να δίνουν βάση «απέλπιδες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής» από κάποιους για να πλήξουν το κόμμα.

Ο ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «εφιστούμε την προσοχή σε fake news σχετικά με αποτελέσματα εκλογών ή σταυροδοσία υποψηφίων».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι «δεν πρέπει να δίνουν βάση σε απέλπιδες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πλήξουν τον ΔΗΣΥ».

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή των εκλογών κανείς δεν δικαιούται να οργανώνει ή λαμβάνει μέρος σε οποιανδήποτε δημόσια συγκέντρωση, για να ακούσει οποιονδήποτε λόγο ή συζήτηση για κάθε θέμα που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Επίσης σημειώνεται ότι κανένα πρόσωπο δεν επιτρέπεται να μεταδίδει, διαφημίζει ή δημοσιεύει οποιαδήποτε είδηση ή ανακοίνωση, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ἡ εμμέσως με τις εκλογές κατά την παραμονή της ημέρας της ψηφοφορίας και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Γενικό Έφορο Εκλογών ή με δική του εξουσιοδότηση.

Νοείται ότι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν κατά την παραμονή των εκλογών μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Επιπρόσθετα, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή των εκλογών, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί έξω από τα εκλογικά κέντρα τραπεζάκια ή εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε αφίσες, πινακίδες και πάνω, που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές.

Οι παραβάτες των πιο πάνω διατάξεων του Εκλογικού Νόμου είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Αγωγή 100 πολιτών εναντίον του SafePass στην Κύπρο: Διεκδικούν αποζημιώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: