Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν; Η Ε.Ε. καταδικάζει τις “προκλητικές και παράνομες ενέργειες” και της Ρωσίας»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ομιλεί με την πρόεδρο της Δανίας Mette Frederiksen (2-Α). EPA, YVES HERMAN, POOL




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταδικάζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Ρωσίας και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει έκθεση με επιλογές πολιτικής όσον αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Μόσχα, αναφέρουν τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους 27.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η Ε.Ε., που διεξήγαγε στρατηγική συζήτηση για την Ρωσία, καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και διασπαστικές ενέργειες εναντίον της ΕΕ, των κρατών-μελών της και ευρύτερα. Επαναβεβαιώνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της μπροστά σε τέτοιες ενέργειες και τη στήριξή της στους ανατολικούς εταίρους της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στηρίζει την αντίδρασή της, αναφέρεται ακόμη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή του στις πέντε αρχές που διέπουν την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρουσιάσει έκθεση με επιλογές πολιτικής σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο.

H ΕΕ θα συνεχίσει τον συντονισμό με τους εταίρους της, προστίθεται.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ΕΕ αποφάσισε χθες το βράδυ να κλείσει τον εναέριο της χώρο σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο που κατηγορείται για την εκτροπή ενός αεροσκάφους με σκοπό τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Τα 27 κράτη μέλη, που συνήλθαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν επίσης από τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ζήτησαν την «άμεση απελευθέρωση» του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, που ανακοίνωσε ο Μπάρεντ Λέιντς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά από δύο ώρες συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής.

Ζήτησαν επίσης μια έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – της ανταποκρίτριάς Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Οι «27» έκλεισαν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία: Zητoύν άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: