Αισιοδοξία από CDC: Αναμένει σημαντική πτώση κρουσμάτων από τον Ιούλιο

File photo: Πανηγυρισμοί το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο των Βρυξελλών, πρώτη νύχτα χωρίς λοκντάουν. EPA/OLIVIER HOSLET
Σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων κορωναϊού έως τον Ιούλιο αναμένει το CDC (Center for Disease Control and Prevention), σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που εξετάστηκαν.

  •  Ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να μην τελεσφορήσει λόγω της καθυστέρησης του εμβολιασμού, της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης και της εμφάνισης νεότερων στελεχών.

    Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) σχολιάζουν τι περιμένουμε να συμβεί τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ με βάση τα νέα κρούσματα και το ρυθμό εμβολιασμού και συλλογικής ανοσίας.

Εκτίμηση των ειδικών είναι πως στις ΗΠΑ η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη θα σταθεροποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, με αναμενόμενη πτώση τον Ιούλιο.

Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και η εμφάνιση ανθεκτικότερων στελεχών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και να ανατρέψει τις ευοίωνες προσδοκίες αυτές.

Στις ΗΠΑ ο ιός έχει προσβάλλει 32,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν σημειωθεί 578.000 θάνατοι.

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών  είναι 48.000 ανά ημέρα, μείωση σε ποσοστό 12% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των εισαγωγών σε νοσοκομείο ήταν στις 3900 εισαγωγές/ημέρα, πτώση έως 10%, και ο μέσος όρος των θανάτων 400 την ημέρα.

Ωστόσο, μία πτώση στην πρόθεση για εμβολιασμό παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των πολιτών, οπότε τέθηκε ως στόχος η ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό, η αντιμετώπιση της διστακτικότητας των πολιτών ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και ο εμβολιασμός σταδιακά παιδιών 12-15 ετών. Στην ερώτηση αν και πότε η πανδημία θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η απάντηση είναι ασαφής, αλλά σίγουρα όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την κομβική περίοδο.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 δίνει ο Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την υγειονομική κρίση%d bloggers like this: