Απαγορεύτηκε το bitcoin στο Ιράν: Η «εξόρυξη» καταναλώνει τόση ενέργεια που ευθύνεται για συνεχή μπλακάουτ

File Photo Γραφική αναπαράσταση bitcoin EPA/SASCHA STEINBACH




Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εξόρυξη του Bitcoin όπως και άλλων κρυπτονομισμάτων. Ο πρόεδρος Ρουχάνι δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα ευθύνονται για τα μπλακάουτ σε πολλές ιρανικές πόλεις.

Η αύξηση της εξόρυξης σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω πανδημίας και χρήσης κλιματιστικών λόγω υψηλών θερμοκρασιών κατέληξε στα καθημερινά μπλακάουτ σε πολλές πόλεις του Ιράν Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αφότου νοσοκομεία δεν είχαν ρεύμα, όπως και οι καταψύκτες που διατηρούν τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν λειτουργούσαν.

Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Αυτό διότι η εξόρυξη είναι για μία ενεργοβόρα διαδικασία που απαιτεί υψηλή υπολογιστική δύναμη. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η πλειοψηφία των παραγωγών bitcoin ήταν παράνομοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το φθηνό ρεύμα για να εξορύξουν το κρυπτονόμισμα.

Σημειώνεται ότι το 4.5% της παγκόσμιας παραγωγής bitcoin βρίσκεται στο Ιράν, καθιστώντας μία από τις δέκα πιο παραγωγικές χώρες σε αυτό τον τομέα. Οι αμερικανικές κυρώσεις φέρεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξόρυξη bitcoin, αφότου οι ιρανικές εταιρείες δεν μπορούσαν να συνδιαλλαγούν με τους πελάτες τους, επομένως η λύση του bitcoin μείωσε τις ασκούμενες οικονομικές πιέσεις.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Αν και ο “εμπορικός πόλεμος” καλά κρατεί: Πρώτη επαφή αξιωματούχων των ΗΠΑ με τους Κινέζους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: