Πενταμερής στη Γενεύη: Με διαφορετικό όραμα καθώς η Τουρκία έχει παραμείνει εκτός νυμφώνος στα ενεργειακά

Η κυπριακή πολιτική ηγεσία αναχώρησε για τη Γενεύη όπου θα διεξαχθεί η Πενταμερής Διάσκεψη. Φωτογραφία via Twitter, Stella Michael @stellami17




Κάθε φορά που αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, εκφράζεται η αισιοδοξία πως, αυτή τη φορά θα επιτευχθεί λύση. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις ανακοινώσεις, οι οποίες εκδίδονται κάθε φορά, σημειώνει στο Associated Press o Hadjikostis,Menelaos

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι δυο πλευρές δεν φαίνεται να μοιράζονται το ίδιο όραμα σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας. Ανεπίσημες συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Σε αυτές, σημειώνει το πρακτορείο, θα λάβουν μέρος τόσο οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας. Στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών είχε προταθεί το μοντέλο της δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, τώρα η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θεωρούν τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το σχηματισμό ομοσπονδίας “χάσιμο χρόνου”.

Αντ’ωαυτού προτείνουν μοντέλο δυο κρατών, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να δεχθούν, καθώς κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση του νησιού. Συμφωνία λύσης του Κυπριακού θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Θα βοηθούσε, επίσης, τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αμφισβητεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει παραμείνει εκτός νυμφώνος αναφορικά με τις συμφωνίες συνεργασίας, οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου. Ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας για λύση του κυπριακού θα διευκόλυνε εγχειρήματα, όπως τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ο οποίος θα μπορούσε να διέρχεται μέσω Κύπρου και Τουρκίας

ΠΗΓΗ: Το δημοσίευμα του AP Hadjikostis,Menelaos αναπαράγεται από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC NEWS – UN faces tough task to get Cyprus peace talks restarted

Εξάλλου: Το Euractiv μέσω του AFP αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γενεύη σε μία προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο.

Αναφέρεται πως ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί για επανεκκίνηση του διαλόγου για επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ ο τουρκοκύπριος ψευδο-“υπουρργός” Tahsin Ertugruloğlu επιμένει σε λύση με δύο ξεχωριστά κράτη, εξακολουθώντας να πιστεύει πως δεν υπάρχει «κοινό έδαφος» για διαπραγμάτευση.

Αναφορά γίνεται σε εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο από Κύπριους και των δύο πλευρών, οι οποίοι ζητούν την εύρεση λύσης για επανένωση του νησιού. Το Σάββατο ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναγνωρίσει την ύπαρξη» δύο κρατών στην Κύπρο, μιλώντας για δύο λαούς με ξεχωριστές εθνικές ταυτότητες.

Στην άτυπη συνάντηση που θα ξεκινήσει την Τρίτη θα συμμετάσχουν επίσης η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία και η Τουρκία, με την τελευταία να αντιτίθεται στη συμμετοχή της Ε.Ε. σε ρόλο παρατηρητή.

Ο όρος «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται τελευταία από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές του είναι μια «κεκαλυμμένη συνομοσπονδία».

ΠΗΓΗ: Euractiv μέσω του AFP-  ‘Common ground’ elusive as Cyprus rivals head to Geneva

Σαν σωστή μαριονέτα: Ο Τατάρ έσπευσε για οδηγίες στον Ερντογάν προ της Πενταμερούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: