Τα “μπλε φτερά” θα πετάξουν στην Αραβική Χερσόνησο: RSAF και HAF ανανεώνουν το ραντεβού στο Ριάντ…

Ελληνικά F-16 Block 52 plus από την 340 μοίρα “Αλεπού” και F-15 CD της RSAF σε κλειστό σχηματισμό πάνω από τα Ελληνικά νερά. Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Σαουδικής Αραβίας (επίσημος λογαριασμός στο twitter https://twitter.com/modgovksa)




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα «μπλε φτερά» έχουν φτάσει πολλές φορές στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την πρώτη αποστολή που είχαν κάνει τα «γεράκια» της 340 Μοίρας «Αλεπού», όταν είχαν λάβει μέρος για πρώτη φορά στην ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση που σχεδιάζει η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, «Blue Flag».

Από τότε έχουν γίνει πολλές αποστολές στην ίδια άσκηση η οποία κάθε χρόνο είναι εντελώς διαφορετική σε επίπεδο σχεδίασης και δυσκολίας. Κάθε φορά που η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει μέρος στη «Blue Flag» παίρνει τα εύσημα από όλους τους μετέχοντες, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές, οι Ισραηλινοί σημειώνουν ότι οι πιλότοι του Ισραήλ και της Ελλάδας διακατέχονται από το ίδιο «ανορθόδοξο» πνεύμα, κάτι που περνά στο «dna» των πτήσεων.

Όμως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως έχει αποσπάσει ήδη, από την πρώτη εβδομάδα κοινής εκπαίδευσης, τον θαυμασμό των ιπταμένων της Σαουδικής Αραβίας.

  • Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ο τίτλος των «Best Warrior» για τους Έλληνες πιλότους στο Νατοϊκό σχολείο, TLP διότι εκεί φαίνεται ότι όλοι οι μετέχοντες ψηφίζουν ως επικεφαλής ενός σχηματισμού επιχειρήσεων, αεροπόρο από την Ελλάδα. Η φήμη αυτή έχει ξεπεράσει τις σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ και δεν είναι λίγες οι αεροπορίες που σπεύδουν να ζήσουν την εκπαίδευση με την HAF.

Πάντως μέσα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται πρόσκληση και προς τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, να ταξιδέψει στο Ριάντ αλλά και προς τα «μπλε φτερά» για να επαναληφθεί η κοινή εκπαίδευση των δυο αεροποριών. Ο Σαουδάβαρας Αρχηγός σημείωσε ότι «θέτονται βάσεις και θα επεκταθεί αυτή τη συνεργασία.»

  • Τα θεμέλια μπήκαν, σημείωναν ανώτατες πηγές, ώστε ν’ αυξηθεί το επίπεδο διαλειτουργικότητας με ακόμη μια χώρα του Αραβικού κόσμου, κάτι που είναι κέρδος για τη σημαντική γεωπολιτική αξία και θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που έχει μεγάλες αεροπορικές συνεργασίες κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια σημαντική, μιας και η Αμερική έχει δείξει όλο το τελευταίο διάστημα ότι ψηφίζει την γεωπολιτική αξία της Αθήνας αλλά και τις γεωστρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και πέρα από αυτήν.

Μια αποστολή Ελληνικών αεροσκαφών έως την Αραβική Χερσόνησο είναι ένα αποτύπωμα γεωστρατηγικό των ΕΔ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Η γοητεία του Ελληνικού ανάγλυφου…

Η έως σήμερα κοινή εκπαίδευση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, η οποία κινείται κυρίως στο αεροπορικό κομμάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις τους προσκεκλημένους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και η δυτική αεροπορική κουλτούρα που έχουν αποκτήσει οι ιπτάμενοι της Σαουδικής Αραβίας, από τους «δασκάλους» τους της USAF, τους επιτρέπει να έχουν εμπειρίες από διαφορετικά ανάγλυφα από την χώρα τους, εν τούτης όμως το ανάγλυφο της Ελληνικής επικράτειας, με τα νησιωτικά συμπλέγματα, τα ψηλά βουνά, τις χαράδρες αλλά και τον απόλυτα ιδανικό καιρό, τους έχει εντυπωσιάσει.

  • Έως σήμερα που έχει περάσει η πρώτη εκπαιδευτική εβδομάδα, οι Σαουδάραβες έχουν πετάξει σύμφωνα με πηγές μας, σχεδόν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών αρχής γενομένης από το Λιβυκό, νότια της Κρήτης κι έχουν φτάσει από το Ιόνιο έως τον ουρανό της «αποστρατιωτικοποιημένης» κατά την Τουρκία, Λήμνο, ενώ δεν είναι και λίγες οι πτήσεις που έχουν γίνει ανατολικά της Καρπάθου.

Ήδη μια πρώτη γεύση σχεδόν απ’ όλες τις πολεμικές μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, την πήραν οι Σαουδάραβες με BFM ένας εναντίον ενός και όχι μόνο.

Πάντως επειδή τα έξι F-15 που έχουν έρθει στη Σούδα είναι της πρώτης έκδοσης που έχει στον αεροπορικό στόλο η Σαουδική Αραβία, είναι προσανατολισμένα για εναέριο αγώνα. Οι αερομαχίες που γίνονται με τα Ελληνικά «γεράκια» πάντως δεν είναι μια απλή υπόθεση διότι ξεκινούν από μακρινές αποστάσεις και φτάνουν σε κλειστές- σκληρές αερομαχίες.

Αν και τα F-15 C/D είναι περίπου 30 ετών, όπως λένε οι Έλληνες ιπτάμενοι που τα βλέπουν κάθε μέρα στον αέρα και το έδαφος, βρίσκονται σε υπέρ- άριστη κατάσταση για τα χρόνια που κουβαλάνε στην πλάτη τους.

Πρόκειται για την προηγούμενη έκδοση του αεροσκάφους, πριν την παραγγελία των 84 F-15 Strike Eagle, τα οποία βεβαίως η Σαουδική Αραβία αναβάθμισε στο επίπεδο SA φτάνοντας σχεδόν τα 20 δις, μαζί με τα όπλα τους.

Οι Σαουδάραβες έχουν τρεις διαφορετικούς τύπους F-15, τα C/D, με περίπου 20 να είναι δώρο των Αμερικανών μετά τον πόλεμο του Ιράκ το 1991, τα 84 F-15 Strike Eagle που αναβάθμισαν κι άλλα 84 F-15 SA.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Οι ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας: Patriot στη Σαουδική Αραβία και «διερευνητικές» του ναυτικού Επιτελείου με τους Γάλλους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: