Σε νευρική κρίση η Ευρώπη για AstraZeneca: Συνεχίζει η Ελλάδα, πληθαίνουν οι χώρες που αναστέλλουν τη χορήγηση

Photo by Artem Podrez from Pexels




Με απλά μαθηματικά αυτό που ξέρουμε μέχρι στγμής είναι το εξής: Επί συνόλου 17 εκατομμυρίων εμβολιασμών σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο με το σκεύασμα της AstraZeneca, υπήρξαν 37 περιστατικά θανατηφόρων θρομβώσεων.

Αυτό που δεν ξέρουμε, και επί του οποίου οι ειδικοί του ΠΟΥ και του ΕΜΑ, αλλά και οι αρμόδιες κρατικές ρυθμιστικές αρχές καλούνται να απαντήσουν είναι εάν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο προϊόν και των θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η μέχρι στιγμής πάγια θέση των οργανισμών είναι η εξής: Οτι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου υπερτερούν  από τους ενδεχόμενους κινδύνους, και στη βάση αυτού πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν ότι ο  ΠΟΥ και ο ΕΜΑ θα εισηγηθούν τη συνέχιση των εμβολιασμών.

  • Πράγματι, σήμερα το μεσημέρι, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Έμερ Χουκ,  δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη. Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων, τόνισε η Κουκ.

Την ίδια στιγμή πάντως, στη Βρετανία επανέρχονται οι φωνές για πολιτικά υπαγορευόμενες αποφάσεις. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του συντάκτη Υγείας του BBC Nick Triggle (μπορείτε να το βρείτε εδώ στο πρωτότυπο, υπό τον τίτλο Have countries got this wrong?)

«Οι αποφάσεις μεμονωμένων κρατών να αναστείλουν τη χορήγηση έχουν σαστίσει τοςυ ειδικούς. Και δεν είναι η πρώτη φορά που κράτη στην Ευρώπη έχουν συστήσει προσοχή για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες αρχικά δεν είχαν συστήσει τη χρήση του εμβολίου για τους άνω των 65. (….) Τώρα με τις προμήθειες της AstraZeneca να πηγαίνουν στα σκουπίδια, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανάσιμες. Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιμετωπίζουν την προοπτική τα πράγματα να γίνουν χειρότερα προτού βελτιωθούν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η διπλή ανησυχία

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία με τις εξελίξεις στο μέτωπο της AstraZeneca είναι διπλή:

Πρώτον τα περιστατικά των θρομβώσεων όσο ασήμαντα και αν θεωρούνται στατιστικά, είναι βούτυρο στο ψωμί του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Και δεύτερον, πιθανή αναστολή της  χρήσης της AstraZeneca θα δημιουργήσει ανατροπές στον σχεδιαστικό εμβολιασμό των κρατών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νέες μεταλλάξεις, την οικονομία κλπ.

Σε αυτό το πλαίσιο ή Ελλάδα φαίνεται να επιλέγει προς το παρόν τη στάση της θετικής αναμονής των αποφάσεων του ΕΜΑ, και έτσι, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με το συγκεκριμένο σκεύασμα συνεχίζονται κανονικά, στο πλαίσιο εφαρμογής των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη», ανέφερε.

«Ναι» από την Επιτροπή

Λίγο αργότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνεδρίασή της και αφού εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες, έκρινε ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που επιλέγουν αναστολή

Ετσι, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία, Ουκρανία και Τσεχία συνεχίζουν με την AstraZeneca. Ωστόσο η πλάστιγγα αυτή τη στιγμή σε πανευρωπαΊκό επίπεδο έχει γείρει υπέρ της αναστολής:

Ετσι σήμερα στη διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της ΑstraZeneca προχώρησε και η Σουηδία, τονίζοντας  ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο καθώς δεν υπάρχουν ακόμη ερευνητικά δεδομένα που να αποδεικνύουν αιτιακή συσχέτιση του εμβολιασμού με τα περιστατικά θρομβώσεων.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου “μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων” σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή “για προληπτικούς λόγους” της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, “δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός” μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα “καθαρά προληπτικό μέτρο”.

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από “σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων” μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο— επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

 

Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμβολιασμών για το AstraZeneca: Ανησυχία για ακυρώσεις από πολίτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: