Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θυμώνει με τον αυταρχικό Ερντογάν

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Hellas Journal, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή των ειδήσεων του OPEN Γιάννη Παπαδόπουλο. Φωτογραφία via OPEN TV




Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν στην Τουρκία ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Στην ανάλυση του στο κανάλι OPEN, ο αρθρογράφος της Hellas Journal, πρόσθεσε τα εξής:

Είναι άλλωστε ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις των Δημοκρατικών στην άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής. Βάζουν μπροστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να καθίσει κυριακάτικα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να συζητήσει με τους συμβούλους του το θέμα της απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Η σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απαράδεκτη απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπογράφεται από την εκπρόσωπο. Πρόκειται για δήλωση του ίδιου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χαρακτηρίζει βαθιά απογοητευτική την ξαφνική και αδικαιολόγητη απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, της γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή η απόσυρση, αυτή η πράξη, έχει προκαλέσει σοκ στην Ουάσιγκτον, διότι -όπως λέγεται- δείχνει και τον πραγματικό Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα ο κ. Μπάιντεν κάνει και ειδική αναφορά στις αυτοκτονίες των γυναικών στην Τουρκία.

Και εγκαλεί τον Ερντογάν και τονίζει ότι  η απόφαση του αποτελεί ένα απογοητευτικό βήμα προς τα πίσω για το διεθνές κίνημα και για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως.

Οι γυναίκες, λέει ο κ. Μπάιντεν στον πρόεδρο της Τουρκίας πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς βία. Αυτονόητα πράγματα Γιάννη, αλλά προφανώς όχι για τον αυταρχικό Ερντογάν.

Όπως γνωρίζεις, οι σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο. Σε ένα μήνα ο κ. Μπάιντεν πρέπει να αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει επίσημα η Αμερική τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εάν προχωρήσει σε αναγνώριση οι σχέσεις με την Τουρκία θα είναι ανύπαρκτες. Θα είναι πιο πολεμικές από ποτέ. Και ας μην ξεχνάμε και το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά και τη στρατηγική σχέση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η απόφαση του κ. Μπάιντεν είναι αυτή που αναμενόταν. Δεν θα εισέλθει σε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τους S-400, απαιτεί να επιστρέψουν στη Ρωσία, το οποίο βεβαίως, δεν θα το κάνει ο Ερντογάν ποτέ.

Η τουρκική πρόταση αναφέρει να παραμείνουν ανενεργοί στην Τουρκία και να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που η κατοχική δύναμη δέχεται επίθεση. Θα είναι προσβολή να δεχθεί ο κ. Μπάιντεν αυτή την πρόταση.

Γίνονται διάφορες υποθέσεις για το μέλλον των σχέσεων. Όλες αρνητικές. Πέραν των ελληνικών προσδοκιών, οι Αμερικανοί αποφασίζουν στη βάση των στρατηγικών τους συμφερόντων. Αυτό σημαίνει ότι τα στρατηγικά τους συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετούνται από την Ελλάδα πια, λόγω και της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης.

Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ξεκίνησε (video)…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: