Ο κατάπλους του Eisenhower στη Σούδα και η αναζήτηση του «ασυναγώνιστου» μέσω της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας

Η ναυτική αρμάδα του 6ου Αμερικανικού στόλου με το “ΙΚΕ” επικεφαλής, ενώ ανάμεσα στα πλοία ασφαλείας του αεροπλανοφόρου βρίσκεται και η Ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ. Πηγή: Επίσημος λογαριασμός twitter 6ου Αμερικανικού στόλου.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ζωηρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με την Ελλάδα, μέσω της αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας και ταυτόχρονα προειδοποιητικά είναι τα πυρά κατά της Άγκυρας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι τοποθετήσεις του νέου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ ο οποίος πήρε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή η ένταξη της φρεγάτας ΨΑΡΑ στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) και οι κοινές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν νότια της Κρήτης, στα νερά της Μεσογείου είναι ένα ακόμη κομμάτι στο μεγάλο κομμάτι του παζλ, το οποίο συμπληρώνει την ανάπτυξη της σχέσεις Αθήνας- Ουάσιγκτον.

  • Το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, βρίσκεται παντού στην Αν. Μεσόγειο, ανέλαβε και πάλι ρόλο δίπλα στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο και τα πλοία που αποτελούν την αρμάδα ασφαλείας του.

Στις εικόνες του 6ου Αμερικανικού στόλου στο twitter, προβάλει η φρεγάτα ΨΑΡΑ, όμως κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται και υποβρύχιο τύπου 214 του Ελληνικού στόλου.

Το πρωί της Παρασκευής Ελληνικά μαχητικά και Αμερικανικά F-18 θα βρεθούν και πάλι, μετά τον περασμένο Ιούλιο, μαζί στον αέρα, όπως είχαμε γράψει και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ.

Πάντως υπάρχουν πολλά κομμάτια σ’ αυτό το παζλ της αμυντικής σχέσης που τουλάχιστον η Αθήνα θέλει να τοποθετηθούν στα σωστά σημεία, ώστε αυτή η αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία να αποτελεί  τροχοπέδη για το μέλλον.

Το ίδιο όμως έχει επαναλάβει και άλλη πλευρά ζητώντας από την Ελληνική τις επόμενες αποφασιστικές κινήσεις, ώστε να καταφέρουν οι δυο χώρες να βρουν όλα εκείνα τα σημεία σύγκλισης που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα ερμητικά στεγανά του παρελθόντος.

  • Οι ΕΔ αναζητούν το «ασυναγώνιστο» που μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ

Η υψηλού συμβολισμού παρουσίες στο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower μόλις δέσει στη Σούδα, είναι ένα ακόμη δείγμα των προθέσεων που υπάρχουν, αλλά και των συζητήσεων που έχουν γίνει σε υψηλό διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία μπορούν να εξοπλίσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Πολλά από τα υπό-προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα περνούν τους επόμενους μήνες από τη Βουλή, αφορούν και αμερικανικά όπλα, τα οποία ως σήμερα δεν διαθέτει στην φαρέτρα της η Ελληνική ηγεσία, αλλά και τα θέλει και τα έχει ζητήσει.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ κατά τη διάρκεια των ναυτικών γυμνασίων με τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, νότια της Κρήτης. Πηγή: Επίσημος λογαριασμός twitter 6ου Αμερικανικού στόλου.

Η αναζήτηση του «καλύτερου» και του «ασυναγώνιστου» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχει τελειώσει, διότι η ηγεσία θέλει την πλήρη θωράκιση και επαύξηση της επιχειρησιακής ισχύος σε Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό.

  • Ήδη οι συζητήσεις που έγιναν περί των αεροσκαφών F-35 την περασμένη εβδομάδα, επεκτάθηκαν και σε άλλους τομείς της άμυνας που είναι ανοιχτοί αυτό το διάστημα. Βεβαίως όπως προχωρούν οι εξελίξεις μάλλον δεν θα κλείσει τόσο εύκολα η υπόθεση της απόφασης του νέου πλοίο για το ΠΝ, μεταξύ των οποίων είναι και η φρεγάτα των ΗΠΑ.

Πάντως ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Άγκυρας και το ποντάρισμα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο στους S-400, όσο και στην ταχύτατη ανάπτυξη της εσωτερικής αμυντικής βιομηχανίας, της έχει δώσει όλα εκείνα που χρειάζεται ώστε να παίρνει το ρίσκο και να παρουσιάζει την πολιτική των κανονιοφόρων στην περιοχή. Και αυτό οι ΗΠΑ το έχουν στην ατζέντα τους πλέον, μετά την εποχή της ασυλίας που προσέφερε ο κος. Τράμπ. Αντιλαμβάνονται πως ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε μια χώρα που θα τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να υπερισχύσει όλων των υπολοίπων στην περιοχή, βάζοντας φωτιά στη Μεσόγειο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το Eisenhower με τα F-18 στην Ελλάδα μετά το «De Gaulle» και τα RAFALE: Σαφές μήνυμα προς ανατολάς… (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: